Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínában az áramellátást is veszélyezteti a szokatlan hideg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínában több millió embert vágott el a külvilágtól a szokásos újévi ünnepek előtt az erős havazás és fagy. A déli tartományokból ilyenkor hagyományosan hazaáramlanak a migráns dolgozók. Az idén azonban azt javasolják nekik: adják fel a tervüket, hogy otthon töltik a hagyományos családi ünnepet.

Kuangtung tartomány fővárosában Kuangcsuban tömegek szállták meg a vasútállomást, abban reménykedve, hogy hazajutnak a Holdújévre. A drámai gyorsasággal fejlődő és olcsó munkaerőre éhes déli tartományokból ilyenkor indul el évi egyetlen otthoni látogatására az északról érkezett több tízmillió dolgozó.

A vasúti közlekedés azonban megbénult a zord időjárás miatti áramkimaradások nyomán. A hazakészülő dolgozóktól maga Ven Csiapao miniszterelnök kért bocsánatot.

A szélsőséges időjárás azonban nem csak kényelmetlenséggel jár. A hó és a hideg eddig 55 halálos áldozatot szedett. 25 ember kedden halt meg, amikor egy jeges hegyi úton buszbalesetet szenvedtek.

Több dolgozó pedig akkor vesztette életét, amikor megpróbálta megjavítani a megfagyott és leszakadt elektromos vezetékeket.

Megbénultak az autópályák és így a szénszállítás is

Kína központi, keleti és déli tartományait is hó borítja, vagy havas eső áztatja. Az autópályákon és utakon egymást érik a közlekedési dugók. Hunan tartományban az egyik útszakaszon 6.400 autó akadt el a rendőrség információi szerint. A hó, a fagy és a dugók miatt akadozik a közúti áruszállítás is, ami gazdasági gondokat okoz.

Szakértők szerint Kínában ötven éve nem volt ilyen hideg, és éppen az időjárás miatt nem tudnak elindulni a kármentesítő csoportok.

A közlekedési gondok miatt kezd akut problémává válni a fűtés és az áramtermelés, mivel Kínában még mindig a szén az egyik legelterjedtebb fűtőanyag. Kuangtungban több erőműnek csak két napra elegendő szene. Néhány központi tartományban akadozik a vízellátás és van, ahol két hete nincs elektromos áram.

A brutális hideg miatt sok termény is elfagyott és gazdasági elemzők szerint az időjárás miatt megugrik az infláció. A nehezen megközelíthető területeken egyes élelmiszerek ára rövid időn belül a duplájára nőtt.