eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma

Hét évet kapott az ördögűző

A Romániai Legfelsőbb Bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte azt a szerzetest, akinek az ördögűzési szertartásába belehalt egy 23 éves apáca.

Romániában immár jogerősen ítélkezett a bíróság annak a kolostori ördögűzésnek az ügyében, amelyik egy apáca halálával végződött. Az ördögűzést végző Daniel Corogeanu rendfőnöknek hét, a neki segítséget nyújtó négy apácáknak pedig öt-öt évet kell börtönben töltenie.

A legfelsőbb bíróság - akárcsak a másodfokon ítélkező bírói testület - elvetette az alapfokon megállapított gyilkosság vádját, és halált okozó erőszakos fogva tartás miatt rótta ki a büntetéseket.

Elvetette ugyanakkor a védelemnek azt a kérését is, hogy a vádlottak felfüggesztett büntetést kapjanak. A 23 éves Irina Cornici halála 2005 júniusában afféle világszenzációnak számított.

A fiatal nőt egy ördögűzési szertartás részeként napokig étlen-szomjan tartották egy összetákolt keresztre láncolva, és törülközőt tömtek a szájába, hogy ne tudjon kiabálni.

A szertartást végző kolostorfőnököt, és a neki segédkező apácákat az ortodox egyház kizárta a rendből, a hatóságok pedig hat hétig vizsgálati fogságban tartották. A törvényszéki orvosok az első vizsgálat alapján azt állapították meg, hogy az apáca halálát fulladás okozta.

Ehhez azonban az is hozzájárult, hogy napokon át sem ételt, sem folyadékot nem adtak neki, és teste dehidratálódott, legyengült.

A holttestet három hónappal később kihantolták, és újabb boncolásnak vetették alá, amelynek végső megállapításai árnyalták a halál körülményeit.

Eszerint a halált okozó szívstop azt követően állt be, hogy a helyszínre hívott mentős rosszul mérte fel a beteg állapotát, és túlságosan nagy adag adrenalint adott be neki.

E megállapítás nyomán felezte a bíróság a szerzetesnek és az apácáknak első fokon kirótt büntetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×