eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amerikára zuhanhatnak a kémműholdja darabjai

Az amerikai fegyveres erők válságterveket dolgoznak ki arra az esetre, ha a várhatóan február végén lezuhanó kémműhold darabjai az Egyesült Államok területére esnének. A légierő egyik tábornoka szerint ugyanis valószínű, hogy az objektum nem fog teljesen elégni az atmoszférában.

Gene Renuart tábornok szerint a műhold mérete alapján valószínűsíthető, hogy a Föld légkörében visszatérve a szerkezet akkora darabokra szakad szét, amelyeknek egy része nem ég el és a szárazföldbe csapódhat. Erre viszonylag kicsi az esély, mert a Föld felszínének nagy részét tengerek borítják - a tábornok azonban nem volt hajlandó kizárni a lehetőséget.

Nem tudják irányítani

A US193 kódjelű műholdat 2006 decemberében lőtték fel, de az - röviddel a felbocsátás után - működésképtelenné vált. Ez azt jelenti, hogy nem is tudják irányítani. Eredetileg egy rendkívül érzékeny optikai érzékelővel szerelték fel - mondta egy neve elhallgatását kérő katonai forrás az AP-nek. Az eszköz leírása ugyanis továbbra is titkos.

Ami azonban a nemzetközi közvéleményt most jobban foglalkoztatja, az, hogy hova zuhanhatnak - ha egyáltalán a Földre zuhannak - a szatellit darabjai.

Renuart tábornok szerint valószínűleg Észak-Amerikára. A katonai ügynökségek most azt próbálják felmérni, hogy az eszköz mely darabjai csapódhatnak be. A műholdon kismennyiségű toxikus üzemanyag is található - ismerte ez az illetékes.

Amatőrök kísérik figyelemmel a pályáját

Közben a műhold méretéről és tömegéről - a hivatalos adatok híján - a szatelliteket figyelő amatőrök tettek közzé becsléseket. A foglalatosságot hobbiként űző megfigyelők már egy éve kísérik figyelemmel a US193 röppályáját. Egyikük becslése szerint a műhold naponta 500 méterrel kerül közelebb a Földhöz és jelenleg 276 kilométer magasságban tartózkodik. (Amatőrfotó a műholdról - kattintson ide!)

A darabok lehetséges becsapódásának helyszíneit csak akkor lehet majd megjósolni, amikor az objektum 90 kilométerre megközelítette a Földet. A műhold ekkor belép az atmoszférába és meggyullad, amit a Földről is lehet majd látni. Ezt követően még 30 percig tart majd, mire elég, illetve mire a nagyobb darabok becsapódhatnak.

Tudósítók emlékeztettek rá, hogy az elmúlt 50 évben 17 ezer, ember által előállított objektum tért vissza a Föld légkörébe.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×