Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fontos bírósági döntés a zeneletöltéssel kapcsolatban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió joga nem kötelezi a tagországokat arra, hogy megköveteljék polgári jogi eljárás során a távközlési társaságoktól személyes adatok átadását a szerzői jogok tulajdonosainak illegális zeneletöltés gyanúja esetén - döntött kedden az Európai Bíróság.

Ilyen kötelezettséget azonban az uniós országok saját döntésük alapján előírhatnak - derül ki a Telefónica spanyol távközlési társaság és a Promusicae nonprofit érdekvédelmi szervezet közötti perben hozott ítéletből.

A Promusicae azzal a kérelemmel fordult a spanyol bírósághoz, hogy kötelezzék a Telefónicát azon meghatározott személyek személyazonosságának és lakhelyének a felfedésére, akiknek internethozzáférést biztosít, és akiknek ismeri az IP-címét, valamint az internetre való csatlakozásaik napját és időpontját.

A Promusicae szerint e személyek a "KaZaA" elnevezésű, "peer to peer" fájlcserélő programot használják. E program segítségével olyan hangfelvételekhez való hozzáférést biztosítanak, amelyek felhasználási jogával a Promusicae tagjai rendelkeznek.

A szervezet azért kérte az információk közlését, hogy az érintettek ellen polgári eljárást tudjon indítani.

A Telefónica ezzel szemben arra hivatkozott, hogy a spanyol jog szerint a Promusicae által kért adatokat kizárólag nyomozás keretében, illetve a közbiztonság vagy a nemzetbiztonság védelme céljából adhatja át.

A spanyol bíróság azt a kérdést terjesztette az Európai Bíróság elé, megköveteli-e a közösségi jog a tagállamoktól, hogy a szerzői jog hatékony védelmének a biztosítása céljából előírják a személyes adatok polgári eljárás keretében történő közlésének a kötelezettségét. Az unió legfőbb bírói szerve most nemmel válaszolt a kérdésre.

Indoklásában az Európai Bíróság rámutatott arra: számos közösségi irányelv célja, hogy a tagállamok biztosítsák az információs társadalomban a szellemi tulajdonjogok és különösen a szerzői jog hatékony védelmét. Ez a védelem azonban nem sértheti a személyes adatok védelméhez kapcsolódó követelményeket.

Az indoklás szerint a tagállamok feladata, hogy a szellemi tulajdonjog, illetve a személyes adatok védelme jegyében született EU-irányelveknek a nemzeti jogba való átültetése során figyeljenek a különböző alapjogok igazságos egyensúlyára.

A tagállamoknak arra is ügyelniük kell, hogy ne legyen ütközés a közösségi jog más általános alapelveivel, például az arányosság elvével.

Az uniós jog tehát "nem lép közbe", ha egy tagállam jogrendszere - figyelemmel az alapjogok egyensúlyára és az arányosság elvére - történetesen csak büntető eljárás során írja elő az ilyen jellegű adatszolgáltatást, polgári jogi eljárás során nem.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége idáig nem tervezte, hogy a spanyol Promusicae nevű érdekvédelmi szervezethez hasonlóan, internet-szolgáltatóktól kérje ki felhasználóik személyes adatait - mondta el az InfoRádiónak Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ elnöke.