eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is keresik Mogiljevics exnejét

Egy hete van még orosz ügyészeknek, hogy vádat emeljenek a világ legnagyobb maffiózójának kikiáltott Szemjon Mogileviccsel szemben, akit múlt szerdán 50 kommandós tartóztatott le Moszkva központjában. A korábban Budapesten berendezkedett keresztapát adócsalással gyanúsítják, az FBI azonban komoly bűncselekmények miatt körözi. Moszkvában és Kijevben ugyanakkor arra is számítanak, hogy letartóztatása változásokat hoz a két ország földgázkereskedelmében.

A múlt héten tartóztatták le a világ legnagyobb hatalmúnak tartott maffiózóját, Szergej Schneidert, ismertebb nevén Szemjon Mogilevicset, vagy Szeva bácsit, aki egy időben magyarországi bázist is kiépített. És három napja keresik 33 éves exfeleségét, Olga Schneider ügyvédet, akit pénteken idéztek be tanúvallomásra.

A nő kollégái először azt mondták, hogy akadályoztatása miatt késik, majd ezt letagadták. Közben a rendőrség házkutatást tartott nála és több dokumentumot is lefoglalt az Arbat-Presztizs néven emlegetett ügyben.

Ha fiktív házasságot kötött, megfoszthatják orosz állampolgárságától

Schneider ügyvédje azt mondta: nem tud arról, hogy a hatóságoknak elfogatóparancsa lenne, de azt sem tudja, hol tartózkodik védence.

Az ügyvédnőre azért van szüksége az ügyészségnek, mert azt remélik, hogy közreműködésével bizonyítható lesz: az ukrán születésű és hét különböző vezetéknevet használó Mogilievics fiktív házasság révén jutott orosz állampolgársághoz.

Ha megfoszthatják orosz polgárjogától, akkor kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol már évek óta az FBI leginkább körözött személyeinek top tízes listáján található.

Az FBI évek óta keresi komoly bűncselekmények miatt

Az amerikai hatóságok különösen jelentős összeget érintő pénzmosással, fegyver- és műkincscsempészettel és védelmi pénzek szedésével vádolják a csehországi és magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező keresztapát.

A több állampolgársággal is rendelkező Mogilevics eddig azért élhetett háborítatlanul Moszkvában, mert a két országnak nincs kölcsönös kiadatási egyezménye. Az orosz és a külföldi sajtó is kételkedik ugyanakkor abban, hogy a keresztapát valóban kiadhatják az amerikaiaknak.

Mogilevics letartóztatása úgy köthető össze az Arbat-Prestizs kozmetikai kereskedőházzal, hogy annak adóhátraléka miatt ellene és a cég tulajdonosa, Vlagyimir Nyekraszov ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

A moszkvai rendőrség közölte, hogy Mogilevics lakásán dokumentumokat találtak az Arbat-Presztizs adóellenőrzéséről, de azt nem ismertették, hogy pontosan mi köze van a céghez. Ügyvédje szerint annyi, hogy jár néha oda vásárolni, Nyekraszov pedig közeli barátja.

Letartóztatása befolyásolhatja az orosz-ukrán földgázkereskedelmet

A Financial Times gazdasági lap megjegyezte: a 61 éves Mogilevics kulcsszerepet játszik az orosz-ukrán földgázkereskedelemben.

Julija Timosenko, aki másodszor lett nemrég országa miniszterelnöke, régóta harcolt azért, hogy ne a monopol helyzetben lévő svájci bejegyzésű Rosukrenergo nevű cégen keresztül bonyolódjon az üzlet.

Mogilevics nevét sokan ezzel a céggel hozzák összefüggésbe. Timosenko mellett Vlagyimir Putyin elnök kiszemelt utódja, Dmitirj Medvegyev is a cég megszüntetését akarja, annak ellenére, hogy vállalata, a Gazprom annak társtulajdonosa.

Mogilevics bűnrészessége azonban egyelőre nem bizonyított, és csak spekuláció tárgyam, csakúgy, mint az, hogy mi is történhetet a keresztapa csehországi és magyar ingatlanjaiban.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×