eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Mától biztosított a választás szabadsága"

Versenyhelyzet alakult ki a romániai magyar politikában, miután a bukaresti bíróság elfogadta a Magyar Polgári Párt bejegyzését.

"Mától a romániai magyarság számára is biztosított a választás szabadsága" - jelentette ki Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester azt követően, hogy kezdeményezésére a bukaresti törvényszék bejegyezte a Magyar Polgári Pártot.

Hozzátette a párt alternatívát kíván nyújtani a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel szemben, de nem csak a magyar közösség ügyeivel kíván foglalkozni, hanem az általános országos kérdésekben is hallatni kívánja a hangját.

Elmondta azt is, hogy a Magyar Polgári Párt a közelgő önkormányzati választásokon megmérkőzik az RMDSZ-szel, annak a lehetőségét sem zárta ki ugyanakkor, hogy bizonyos településeken együttműködjék a két magyar politikai alakulat. Szász megítélése szerint ugyanis a versenyhelyzet nem gyengíti, hanem erősíti a romániai magyar közösséget.

Markó Béla szkeptikus


Példaként az európai parlamenti választásokat említette, ahol az RMDSZ-nek is sikerült átlépnie az öt százalékos küszöböt, és emellett az ellenzék jelöltje, Tőkés László is mandátumot szerzett.

A Magyar Polgári Párt együttműködési készségét fenntartásokkal fogadta az RMDSZ elnöke. "Nagyon nehéz olyanokkal együttműködni, akik az RMDSZ alternatívájaként határozzák meg a pártjukat" - jelentette ki Markó Béla.

A pártbejegyzés feladata egyébként azért volt nehéz erőpróba az erdélyi magyar ellenzék számára, mert a román törvények értelmében 25 ezer tag aláírását kellett összegyűjteni, úgy, hogy ezek 18 megyéből és Bukarestből származzanak, és valamennyi megyében és Bukarestben is legkevesebb hétszáz aláíró legyen.

A kedden közölt bírósági döntés akkor válik jogerőssé, ha öt napon belül nem fellebbeznek ellene. Fellebbezés esetén a Legfelsőbb Bíróság asztalára kerül a pártbejegyzési dosszié.

Hanganyag: Gazda Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×