Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hitler-macskával a szélsőjobb ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szokatlan plakáttal szálltak harcba a szélsőjobboldal ellen az alsó-szászországi és a hesseni zöldek a tartományi választáson. Egy Hitlerré maszkírozott macskát ábrázoló fénykép alá a következő figyelmeztetést írták: "Elsőre nem mindig lehet felismerni a nácikat!"

A vasárnap tartományi választás előtti kampány egyik legfontosabb kérdése az volt, hogyan kezeljék a bevándorlókat. A zöldek arról akarták meggyőzni a választókat a Hitler-macskával, hogy ártalmas a német szélsőjobboldali pártok xenofób politikája.

A plakátok az után lepték el az utcákat, hogy éles vita bontakozott ki a bevándorlókkal kapcsolatban több támadás nyomán, amelyeket fiatal idegenek követtek el idős németekkel szemben.

A zöldeket is érték azonban súlyos bírálatok annak a holnapnak a részéről, amely kimondottan Hitler-hasonmás macskákkal foglalkozik. A www.catsthatlooklikehitler.com szerint a zöldeknek nem kellett volna manipuláció révén létrehozni saját "Adolf Kitler"-üket, hiszen választhattak volna az "autentikus" hasonmások közül is.

Ami a választás eredményét illeti, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) mind Hessenben, mind Alsó-Szászországban a legerősebb párt maradt, de jókora szavazatveszteség érte. Alsó-Szászországban marad a CDU és a liberális FDP koalíciója, Hessenben viszont patthelyzet van.