Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntethetővé tennék a hajléktalanságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utcán alvó hajléktalanokat hat hónap börtönbüntetéssel és 3750 euró pénzbírsággal büntetné a francia belügyminisztérium - derül ki annak a belbiztonsági törvénytervezetnek a munkaanyagából, amelyet kedden tett közzé a Rue 89 internetes hírportál.

A belügyminisztérium a France Info hírrádió megkeresésére elismerte, hogy létezik a törvénytervezet, de azt állította, hogy a "csavargás vétségéről" szóló részt Michele Alliot-Marie belügyminiszter kérésére kiveszik a javaslatból.

A Rue 89 értelmezése szerint a kormány vissza akarja állítani a "csavargás vétségét", amelyet 1994-ben Franciaországban töröltek a polgári törvénykönyvből, amikor a munkaanyagban azt javasolja, hogy "hajléktalanok befogadására kialakított központban való elhelyezés visszautasítását követően - területfoglalási engedély nélkül - közterületen való letelepedés lakhatás céljából, még átmeneti időre is, hat hónap börtönbüntetéssel és 3750 euró pénzbírsággal büntetendő".

A tervezetben az is szerepel, hogy "a szabálysértés elkövetésére szánt vagy használt dolog elkobozandó" a hajléktalanoktól. Ez azt jelentené, hogy a rendőrök ezentúl elvehetik a hajléktalanok takaróit, vagy felszámolhatják a Franciaországban gyakran használt sátraikat.

A hírrel egy időben Francois Fillon miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 250 millió eurót különít el 2008-ra a hajléktalanok problémáinak megoldására.