Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lesz több meglepetés a csokiban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Betiltaná a játékok élelmiszerekhez való csatolását az Európai Bizottság - jelentette be Brüsszelben Günter Verheugen, a testület ipari biztosa. Árukapcsolásra továbbra is lesz mód, de a játékokat az élelmiszertől elkülönítve kell majd becsomagolni, elhízást okozó édességeket pedig nem lehet majd játékokkal eladni.

Ha a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament is elfogadja a javaslatot, akkor az uniós országokban szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a rákkeltő és allergiát okozó anyagok, valamint az ólom és a higany felhasználására, illetve a kis méretű, lenyelhető darabokból álló játékokra.

A most érvényben lévő, húszéves irányelvet megújító rendelkezés hatályba lépésével kiszorulhatnak a piacról a csokoládékba, csipszekbe és gabonapelyhekbe csomagolt játékok is - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo elemzője.

Bizonyos árukapcsolásra azonban lehetőséget ad majd a szabályozás, arra azonban ügyelniük kell majd a gyártóknak, hogy például a festett műanyag alkatrészeket tartalmazó játékokat vagy azokat, amelyekből káros anyagok oldódhatnak ki, az élelmiszertől elkülönítve kell csomagolni.

A jövőben az importőröknek kell garantálniuk a játékok biztonságát is, amelyekhez a jelenleginél részletesebb információkat kell mellékelniük. Így a fogyasztók, a szülők felelőssége is megnő.

Gyévai Zoltán a Kínából importált játékok körül kialakult botrányok kapcsán - amelyek során kiderült, hogy a kicsiknek szánt műanyagjátékok rákkeltő anyagokat tartalmaznak - elmondta: az Európai Unió egyszer már ultimátumot adott a távol-keleti országnak, hogy ha gyártóik nem javítanak az áruk minőségén, sok millió játék behozatalát akadályozzák majd meg.

Időszerű lenne

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője időszerűnek tartja az élelmiszerekbe csomagolt játékokra vonatkozó szigorítást. Dömölki Lívia szerint az egységes szabályozás nemcsak a játékokat tenné kevésbé veszélyessé, hanem egészségesebb lehetne a gyermek táplálkozása is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt