Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akár hét év börtönre is számíthat a renegát bróker

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ügyész szerint a francia tőzsde illetékesei már tavaly érdeklődtek a Société Generale banknak milliárdos károkat okozó Jerome Kerviel után. Mindez azt jelenti, hogy további gyanú merült fel a bankkal szemben, annak ellenére, hogy az azt állította: a bróker teljesen egyedül hazardírozott a pénzzel. Kerviel közben arra számíthat, hogy többrendbeli csalás miatt vádat emelnek ellene.

Vajon mennyire volt derült égből villámcsapás a világ eddigi legnagyobb banki csalása? - Franciaországban továbbra is ez a kérdés foglalkoztatja a közvélemény nagy részét.

Jean-Claude Marin, az üggyel foglalkozó ügyész hétfőn azt a sokatmondó kijelentést tette, hogy a SocGen bankot már tavaly novemberben figyelmeztette a francia tőzsde a renegát bróker, Jerome Kerviel ügyleteire.

"Kervielt akkor kihallgatták, de egy hamis dokumentummal igazolta, hogy az általa vállalt kockázatra megvolt a fedezet" - mondta Marin. Így továbbra is kérdéses, hogyan tudta egyetlen alacsony beosztású dolgozó olyan sokáig elrejteni a bank veszteségeit.

Hírnevet akart magának

Az ügyész közölte: hamisítás, csalás és hűtlen kezelés ügyében úgynevezett "előzetes vádat" emel a rendőrség által 48 órán át kihallgatott Kerviel ellen.

A francia jogban ez azt jelenti, hogy a bíróságnak megalapozott gyanúja van arról, hogy bűncselekmény történt, és a tényleges vádemelést megelőzően további nyomozást tesz lehetővé. Az ügyész szerint Kervielre 7 év börtön várhat.

A csalásból anyagilag nem profitáló bróker közben felfedte a rendőrségnek, hogy miért is játszott egyre merészebben munkaadója pénzével: hírnevet akart szerezni magának.

A hétvégi sajtó cikkei is arra utaltak, hogy a halkszavú Kerviel nem találta a helyét a nagyhangú alkuszok világában.

Több cikk is "szürkének, átlagosnak és egy középszerű egyetem diplomásának" írta le, aki úgymond "nem hagy semmilyen nyomot maga után". Valószínűleg ez váltott ki nála olyan bizonyítási kényszert, amelynek nyomán elvesztette kapcsolatát a valósággal.

Tovább zuhantak a SocGen papírjai, de nem lesz kivásárlás

Mire a Société Generale-nak sikerült kezelni a problémát, a Kerviel pár milliárdos pozíciói - tétjei - közel ötmilliárd euró veszteséget okoztak. Az eddig stabilnak és megbízhatónak tartott SocGen részvényei hétfőn további 9 százalékot veszítettek értékükből.

Christine Lagarde pénzügyminiszter azt mondta: nem nehezedik nyomás a bankra azért, hogy egy másik intézménnyel egyesüljön - mindez annak a jele, hogy a SocGen kezdeti hallgatása miatt dühös francia kormány kiáll mellette, és nem engedi, hogy felvásárolják.

Kerviel közben új ügyvédet fogadott fel, aki azt állította: ügyfele csak a munkáját végezte, aminek része a kockázatvállalás is, munkaadója azonban lincshangulatot keltett.

A SocGen vezérigazgatója, Daniel Bouton tagadta, hogy Kervielt bűnbakként használták volna fel azért, hogy elrejtsék: a bank kétmilliárd dollárt bukott az amerikai másodlagos jelzálogpiac bedőlése miatt.