eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

Akár hét év börtönre is számíthat a renegát bróker

Az ügyész szerint a francia tőzsde illetékesei már tavaly érdeklődtek a Société Generale banknak milliárdos károkat okozó Jerome Kerviel után. Mindez azt jelenti, hogy további gyanú merült fel a bankkal szemben, annak ellenére, hogy az azt állította: a bróker teljesen egyedül hazardírozott a pénzzel. Kerviel közben arra számíthat, hogy többrendbeli csalás miatt vádat emelnek ellene.

Vajon mennyire volt derült égből villámcsapás a világ eddigi legnagyobb banki csalása? - Franciaországban továbbra is ez a kérdés foglalkoztatja a közvélemény nagy részét.

Jean-Claude Marin, az üggyel foglalkozó ügyész hétfőn azt a sokatmondó kijelentést tette, hogy a SocGen bankot már tavaly novemberben figyelmeztette a francia tőzsde a renegát bróker, Jerome Kerviel ügyleteire.

"Kervielt akkor kihallgatták, de egy hamis dokumentummal igazolta, hogy az általa vállalt kockázatra megvolt a fedezet" - mondta Marin. Így továbbra is kérdéses, hogyan tudta egyetlen alacsony beosztású dolgozó olyan sokáig elrejteni a bank veszteségeit.

Hírnevet akart magának

Az ügyész közölte: hamisítás, csalás és hűtlen kezelés ügyében úgynevezett "előzetes vádat" emel a rendőrség által 48 órán át kihallgatott Kerviel ellen.

A francia jogban ez azt jelenti, hogy a bíróságnak megalapozott gyanúja van arról, hogy bűncselekmény történt, és a tényleges vádemelést megelőzően további nyomozást tesz lehetővé. Az ügyész szerint Kervielre 7 év börtön várhat.

A csalásból anyagilag nem profitáló bróker közben felfedte a rendőrségnek, hogy miért is játszott egyre merészebben munkaadója pénzével: hírnevet akart szerezni magának.

A hétvégi sajtó cikkei is arra utaltak, hogy a halkszavú Kerviel nem találta a helyét a nagyhangú alkuszok világában.

Több cikk is "szürkének, átlagosnak és egy középszerű egyetem diplomásának" írta le, aki úgymond "nem hagy semmilyen nyomot maga után". Valószínűleg ez váltott ki nála olyan bizonyítási kényszert, amelynek nyomán elvesztette kapcsolatát a valósággal.

Tovább zuhantak a SocGen papírjai, de nem lesz kivásárlás

Mire a Société Generale-nak sikerült kezelni a problémát, a Kerviel pár milliárdos pozíciói - tétjei - közel ötmilliárd euró veszteséget okoztak. Az eddig stabilnak és megbízhatónak tartott SocGen részvényei hétfőn további 9 százalékot veszítettek értékükből.

Christine Lagarde pénzügyminiszter azt mondta: nem nehezedik nyomás a bankra azért, hogy egy másik intézménnyel egyesüljön - mindez annak a jele, hogy a SocGen kezdeti hallgatása miatt dühös francia kormány kiáll mellette, és nem engedi, hogy felvásárolják.

Kerviel közben új ügyvédet fogadott fel, aki azt állította: ügyfele csak a munkáját végezte, aminek része a kockázatvállalás is, munkaadója azonban lincshangulatot keltett.

A SocGen vezérigazgatója, Daniel Bouton tagadta, hogy Kervielt bűnbakként használták volna fel azért, hogy elrejtsék: a bank kétmilliárd dollárt bukott az amerikai másodlagos jelzálogpiac bedőlése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×