eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama győzött a dél-karolinai előválasztáson

Nagy előnnyel nyert Barack Obama a Dél-Karolinában szombaton tartott demokrata párti előválasztáson. Az afro-amerikai szenátor Hillary Clinton maga mögé utasításával fontos győzelmet szerzett: új lendülettel folytathatja az előválasztási küzdelmet.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságnál Obama 55 százalékkal állt az élen, míg Clinton 27, John Edwards pedig 18 százalékos eredményt tudhatott magáénak.

Dél-Karolinában, ahol a szavazók több mint fele fekete bőrű, Obama olyan magabiztos győzelmet aratott, hogy a hírtévék már a szavazatok 10 százalékos feldolgozottsága mellett nyertesnek hirdették ki. Obama már akkor 50, Clinton 30, John Edwards 20 százalékon állt. A New York-i szenátor asszony már egy órával urnazárás után felhívta Illinois-i állambeli szenátortársát, hogy gratuláljon győzelméhez.

Győzelmi beszédében Obama kijelentette: a dél-karolinai "jó emberek" bebizonyították, hogy a havas Iowában szerzett győzelme nem pusztán illúzió volt. Azt mondta, az amerikaiak hosszú idő óta legszélesebb koalíciója áll mögötte. (A legelső, iowai előválasztási fordulót meglepetésre Obama nyerte meg, a következő kettőt, New Hampshire-ben és Nevadában viszont Clinton.)

Az illionis-i szenátor arról beszélt: ő nem egyszerűen pártváltást, hanem alapvető hatalmi szerkezetváltozást szeretne Washingtonban. Meg akarja szabadítani Amerikát a pártos szembenállástól, hogy az emberek ismét hinni tudjanak.

Faji hovatartozás szerint szavaztak


Az ABC tudósítása szerint Obama elsöprő győzelmét a fekete választók nagyon magas részvételi aránya biztosította a faji hovatartozás mentén megosztott államban. A tévé felmérése szerint Obama a fehér szavazatoknak csak mintegy a negyedét kapta, Clinton elsősorban a fehér nők, John Edwards volt észak-karolinai szenátor pedig a fehér férfiak támogatását szerezte meg.

A CNN kutatása szerint a dél-karolinai választók 53 százaléka az alapján döntött, hogy melyik politikus képviseli a változást. A megkérdezettek 24 százaléka számára az volt a fontos, hogy melyik aspiráns törődik jobban az emberekkel, 15 százalék a tapasztalatot jelölte meg legfontosabb értékként. A megválaszthatóság alapján döntött 6 százalék. Azok körében, akiknek a változás volt az elsődleges szempont, Obamára 75, Clintonra 15 százalék szavazott.

A Hillaryvel együtt kampányoló Bill Clinton volt elnök szombaton este már Missouriban lépett fel egy gyűlésen, ahol azt mondta: "már csak néhány nap választ el bennünket egy nagy győzelemtől Floridában". A Demokrata Párt és a Republikánus Párt is kedden tart előválasztást a déli államban, amely az utolsó forduló lesz a várva várt február 5-i szuperkedd előtt. Aznap 22 államban rendeznek előválasztásokat, mind a demokrata, mind a republikánus elnökjelöltség sorsa eldőlhet.

Az utóbbi napok vezető hírei között szerepelt Bill Clinton Omaba elleni agresszív kampánya. A Fox News hírtévé konzervatív szakértői szerint Bill Clinton úgy kampányolt, mintha ő lenne a demokrata jelölt, és republikánus ellenfelét akarná felőrölni. Egyes elemzők szerint Bill Clinton hazugságkampányt folytatott.

Ártott Clintonék agresszív kampánya

A CNN felmérése szerint Bill Clinton agresszív kampánya nem erősítette Hillary helyzetét. Az utolsó három napban döntő szavazók (20 százalék) több mint fele - a Bill Clinton Obama elleni támadásairól szóló hírek alapján - Obama oldalára állt. Az MSNBC felmérése szerint a szavazók 70 százaléka úgy látta, Bill Clinton tisztességtelenül támadta Obamát.

Obama a hét elején úgy fogalmazott: olyan érzése van, hogy egyszerre két Clintonnal kell küzdenie. Később viccesen megjegyezte: semmi gond, legalább megedződik, mire a republikánus jelölt lesz az ellenfele.

A republikánus jelöltségért küzdő John McCain kampánya szombaton fontos lökést kapott: Charlie Crist floridai kormányzó bejelentette, hogy az arizonai szenátor mögé áll. Szerinte McCain igazi amerikai hős, és az Egyesült Államok akkor járna a legjobban, ha őt választaná elnöknek.

A "királycsináló" Dél-Karolinában egy hete aratott győzelme után John McCain Floridában nagy kihívással néz szembe: az eddig gyengén szereplő, már-már eltemetett Rudy Giuliani volt New York-i polgármester ott akar feltámadni poraiból.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×