Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael biztonsági kerítést építene az egyiptomi határon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraelnek biztonsági kerítést kell majd építenie Egyiptommal közös, 240 kilométeres határának teljes hosszán - jelentette ki az izraeli közrádióban Matan Vilnai védelmiminiszter-helyettes vasárnap. A hétvégén az egyiptomi hadsereg megerősítette a biztonsági intézkedéseket Rafahnál, leállítják a Gázából érkező autókat.

Egyiptom a lehető leghamarabb ellenőrzése alá vonja a gázai határt - jelentette be vasárnap Ahmed Abul Gheit egyiptomi külügyminiszter. A hadsereg már lezárta a határon felrobbantott falon átvezető egyik utat, megakadályozzák az autókat, hogy átjussanak Egyiptomba, a gyalogosok azonban szabadon közlekedhetnek.

Ha határrendőrség tűzparancsot is kapott, így most már lőhetnek, ha támadás éri őket - közölték névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékesek a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán.

Az elmúlt két napban ugyanis 38 egyiptomi katona sebesült meg - közülük ketten súlyosan - amikor a palesztinok kövekkel támadtak, illetve rájuk lőttek - mondta el az egyiptomi külügyminiszter.

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a határ közeli utakon, így a palesztinok nem juthatnak be az ország belsejébe, sem pedig a közeli El-Aris városába. Akiket pedig az utcákon kapnak el, azokat visszazavarják a Gázai övezetbe.

Lezárva marad az izraeli-gázai határ

A városba bejutó palesztinok arra panaszkodnak, hogy a biztonsági erők parancsára már senki nem hajlandó nekik eladni élelmiszert, és azt sem engedik meg, hogy éjszakára meghúzzák magukat.

A palesztinok a múlt hét szerda óta özönlenek Egyiptomba, amikor felrobbant a gázai határon emelt fal. Egyes jelentések szerint az akciót a Hamász hónapokon keresztül készítette elő, réseket ütve a falban.

Izrael vasárnap úgy döntött, hogy fenntartja a Gázai övezet blokádját, bár a humanitárius segélyeket és a gázai erőművekbe érkező üzemanyag-szállítmányokat átengedik.

Matan Vilnai védelmi miniszter-helyettes azt is kijelentette, hogy biztonsági kerítést kell építeni az Egyiptommal közös határszakaszon. "Nyilvánvaló, hogy egy kerítés építése csak idő kérdése, ez olyan nagyberuházás, amelyet meg kell valósítanunk" - mondta a közrádióban.