Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Luxusvillák épülnek a gyermekbűnözés bevételeiből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyerekeket küldenek külföldre a romániai bűnszervezetek, hogy a kiskorúak lopásból és zsebtolvajlásból pénzt szerezzenek, majd a bevételt hazaküldve az otthon maradtak palotákban élnek fényűző életet - derítette ki egy angol lap.

Néhány év alatt luxuskocsik váltották fel a szekereket, és elegáns villák a roskadozó házakat több romániai településen. A titok nyitja nem valamilyen váratlan nyeremény, hanem az, hogy a bűnszövetkezetek vezetői nagyobb összeghez jutottak, köszönhetően egy új bevételi forrásnak - derítette ki a Daily Mail.

Egy London környéki településen, Slough-ban tavaly a lap egyik munkatársa egy népes román családdal találkozott. Mint kiderült, közel százan érkeztek a Bukaresttől 140 kilométerre lévő Tandareiből, közülük sokan kiskorúak voltak.

A romániai, szegény családból származó gyerekek egy részét hazájukban elrabolják a bűnbandák, majd kicsempészik az országból, és bűncselekményekre kényszerítik őket.

A gyerekek beutaznak a brit fővárosba, ahol a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és a belvárosban rablást és zseblopást követnek el, különösen a turisták ellen.

Egy brit rendőrtiszt, Steve Allen elmondta: egy év alatt drasztikusan, 12-ről 214-re nőtt a romániai kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma Londonban.

A rendőrség becslése szerint egy év során nagyjából százezer fontot (35 millió forintot) zsákmányolnak a Kelet-Európából érkezett kiskorú bűnözők, és ez a pénz visszaáramlik a hazájukban, ez a nyitja a luxusautók és fényűző villák elterjedésének. A Scotland Yard csütörtökön egy látványos akció keretében hazájukból elrabolt és kicsempészett 11 román gyerekeket mentett ki fogvatartóiktól Londonban. A gyerekek között volt egy egyévesnél kisebb csecsemő is, de a legidősebb sem töltötte még be a 17. életévét.

A rajtaütés során a rendőrök összesen 17 környékbeli házba törtek be, és 25 román állampolgárt őrizetbe vettek.

A rendőrség sejtése szerint nem csak egy bűnbanda foglalkozik ezzel, ezért újabb rajtaütések várhatóak.

A csütörtöki akció annak a tavaly kezdődött megfigyelési műveletnek a betetőzése volt, amelynek célja a London belső területein, elsősorban is a legzsúfoltabb Westminster kerületben észlelt bűnözési hullám hátterének felderítése volt.

A megfigyelés során kiderült, hogy a metróhálózaton és a pénzkiadó automaták környékén megszaporodott lopások és rablások zömét külföldi gyerekek követik el.

A kiszabadított gyerekeket menhelyekre vitték, és megkezdődtek az előkészületek hazatelepítésükre.