eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A világ legveszélyesebb turistacélpontjai

Sok utazó kifejezetten keresi az izgalmakat, vannak azonban térségek, amelyek a legedzettebb kalandorokon is kifognak. A Forbes magazin összeállította a világ legveszélyesebb turistacélpontjait, bár sokan vitatnák, hogy ezekbe az országokba ép eszű turista beteszi a lábát.

1. Szomália

A kelet-afrikai országot az utóbbi évtizedben hadurak irányítják, akik egyebek mellett a kábítószer- és fegyvercsempészet jogáért harcolnak egymással. A kockázatok közé tartoznak a katonai összecsapások, az emberrablások, a taposóaknák és a kalózok.

2. Irak

A közel-keleti államban mindennaposak a katonai akciók, valamint az öngyilkos merényletek. A biztonsági szakemberek szerint a főváros, Bagdad az egyik legveszélyesebb hely, de a kockázatos régió egészen az északi Tikrittől a déli Hilláig - a korábbi magyar kontingens támaszpontja -, a keleti Mandalitól a nyugati Ramadiig terjed.

3. Afganisztán

Noha hivatalosan a tálib rezsimet már 2001-ben megdöntötték, a hozzájuk és az al-Kaidához hű fegyveresek továbbra is sok támadást hajtanak végre. A katonákat és a civileket leggyakrabban házilag összebarkácsolt robbanószerkezetekkel gyilkolják meg.

4. Haiti

Noha a karibi Hispaniola szigetének keleti részén fekvő Dominikai Köztársaság kedvelt turistacélpont, a sziget maradékát elfoglaló Haiti a nyugati félteke legszegényebb állama, amelyet a lázadások, a korrupció és a könnyen beszerezhető fegyverek tesznek instabillá.

5. Pakisztán

Az Afganisztánnal határos állam az állandó politikai nyugtalanság állapotában él; a robbantások, valamint a síiták és a szunniták közötti összecsapások mindennaposak. Tavaly decemberben egy öngyilkos merénylet során meggyilkolták Benazir Bhutto ellenzéki vezetőt, ami tovább rontotta a béke esélyeit.

6. Szudán

Noha 2005-ben békemegállapodás született, a kormányzati csapatok, a milíciák és a lázadó csoportok az afrikai állam nagy részét rendkívül veszélyessé teszik. Ilyen terület a nyugati Darfúr, az etiópiai és az eritreai határvidék, valamint Dél-Szudán.

7. Kongói Demokratikus Köztársaság

Papíron a polgárháború 2003-ban véget ért a közép-afrikai országban, a ruandai és ugandai csapatok kivonulása után azonban rivális milíciák töltötték ki a hatalmi vákuumot, különösen a keleti tartományokban. A nagyvárosokban zabolátlan a bűnözés, a biztonsági helyzet néhol pedig kilométerről-kilométerre változik.

8. Libanon

Az Izraellel és Szíriával határos közel-keleti államban 2005-ben meggyilkolták Rafik Hariri miniszterelnököt, azóta időről-időre fellángol a Szíria-ellenes és a szíriai befolyást támogató erők közötti erőszak. Délen a Hezbollah néha Izraellel csatázik.

9. Zimbabwe

Az afrikai ország az utóbbi években erősen Nyugat-ellenes irányvonalat követ, az infláció elszabadult, a kormányzat pedig rendkívüli elnyomással tartja féken az ellenzéket.

10. Palesztin területek

Ha nem lenne elég a palesztin-izraeli konfliktus, az utóbbi éveket a Gázai-övezetet ellenőrző Hamász és a Ciszjordániát kormányzó Fatah közötti összecsapások határozták meg. A szegénység és a megfékezhetetlen erőszak szinte reménytelenné teszi a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×