Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Valóban rendőr forgatta a Hedvig-bábu \"ostromáról\" készült képsorokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több szlovákiai magyar hírportál szerdai értesülése szerint mégiscsak rendőrként, Érsekújvárban dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén géppisztolyból sorozatot zúdított egy célbábura, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözte. Este a rendőrség annyit ismert be: rendőr állt a kamera mögött, a lövöldöző kilétéről azonban egyelőre nincs információ.

Meg nem erősített értesülések szerint tudni lehet, hogy az érsekújvári rendőrség kötelékébe tartozó 24 éves Radovan nevű férfi keresztnevén és születési évszámának megjelölésével, "Radovan83" néven rakta fel az internetre a magyarellenes hősködést rögzítő képsorokat, amelyet a botrány kirobbanása után parancsnokának utasítására törölt.

Az ügyben vizsgálatot indító Robert Kalinák belügyminiszter a lövöldözésről készült videofelvételről szerdán délután azt nyilatkozta, hogy az "nem rendőrségi lőtéren és nem is hivatalos rendőri lőgyakorlaton készült."

A szlovák rendőrség szerdán este sajtótájékoztatón közölt részleteket a vizsgálat eredményéről. Michal Kopcík, az országos rendőrfőkapitány első helyettese beismerte: a videofelvételt valóban egy érsekújvári rendőr készítette, de az ominózus jelenet forgatásakor rajta kívül más rendőr nem, csak nyolc civil személy tartózkodott a szímői lőtéren.

Valószínűleg elbocsátják

Egyelőre nem közölték, hogy ki lehet a bábura golyózáport zúdító személy.

A rendőr 2006 tavaszától szolgál a testületnél, ahonnan a történtek után minden bizonnyal elbocsátják, mert bűncselekményt ugyan ezzel a tettével nem követett el, de a szolgálati fegyelmet és esküjét mindenképpen megszegte, amikor ilyen akció résztvevőjeként ilyen felvételeket készített, majd a világhálón népszerűsített.

A nyitrai egyetemistát, Malina Hedviget saját elmondása szerint 2006 augusztusában két bőrfejű véresre verte, mert az utcán magyarul beszélt. A magyar-szlovák hivatalos kapcsolatokat is megrontó, Szlovákiában hisztériát gerjesztő és a magyarellenes indulatokat felkorbácsoló esemény részleteinek feltárása érdekében a legfőbb ügyészség tavaly szeptember óta folytat vizsgálatot, de ennek lezárását a legfőbb ügyész csak március végére ígérte.