Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menekültek mészárolják az afrikai állatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Állatvédő csoportok szerint újabb komoly veszély fenyegeti Afrika különleges faunáját: az állatokat levadásszák a menekültek.

Vadállatok, leggyakrabban csimpánzok, bivalyok és zebrák húsát fogyasztják a menekültek a tanzániai táborokban - állítja a vadállatok kereskedelmét vizsgáló szervezet, a Traffic.

Tanzániában több a menekült - az ENSZ becslése szerint félmilliónál is több -, mint bármely más afrikai országban: oda szöktek az emberek a ruandai, a burundi és a kongói zavargások elől. A legtöbben az ország nyugati határszélén húzták meg magukat, a Gombe Nemzeti Park közelében.

A Traffic 60 oldalas jelentése szerint a menekültek azért vadásszák az állatokat, mert a segélyszervezetek nem biztosítanak számukra húst, és azzal sem foglalkoznak, hogy ez milyen következménnyel van a terület faunájára nézve.

Az ENSZ által létrehozott Világélelmezési Program (WFP) - amely Tanzániában több mint 200 ezer embernek biztosít táplálékot - vezetői elmondták: nem gondolták, hogy ez komoly problémát jelent.

A menekültek gabonát, szárított babot, vitaminnal dúsított kevert élelmiszert, növényi olajat és jódozott sót kapnak - nyilatkozta a WFP szóvivője, aki hozzátette: kétszer annyit kellene költeniük, ha a riport javaslata szerint húst is biztosítanának az embereknek.

A Traffic elismerte, hogy nem ismeri pontosan, hány állatot ölnek le a menekültek, de több szemtanút is találtak, aki hajlandó elmondani a vadászatokról, amit tud.

A szervezet állításait igazolhatják az 1994-ben tapasztaltak: akkor a ruandai etnikai összecsapások következtében 60 ezer ember menekült Tanzániába, a Burigi Nemzeti Park közelébe; a területen élő állatok száma meredeken csökkenni kezdett.

A nemzeti parkban 2.670 bivaly élt a menekültek érkezése előtt, ám csak 44 maradt közülük életben, mire távoztak. Fakó lóantilopból 466 rótta a szavannát, de csak 15 élte túl a vadászatokat. A zebrák száma 6.552-ről 606-ra esett vissza, de a 324 lichtenstein tehénantilop közül egyetlenegy sem maradt.

A jelenség megfigyelhető más parkokban is, amelyek közelébe menekültek települnek.

A Traffic, a Természetvédelmi Világalap és a Természetvédelmi Világszövetség most a tanzániai kormányhoz fordult segítségért: attól várja, hogy hússal lássa el a menekülteket.