eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

George Clooney a béke nagykövete lesz

Még ki sem nevezték az ENSZ új békenagykövetévé, George Clooney máris felkérést kapott egy igen veszélyes feladatra. A Niger-delta vidékének függetlenedéséért harcoló egyik szervezet arra kérte az Oscar-díjas színészt, hogy utazzon a térségbe, és segítsen megakadályozni egy esetleges polgárháború kirobbanását.

A színészről éppen hogy kiderült, hogy Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet új békenagykövetévé nevezi ki, máris megérkezett első felkérése.

A 46 éves Oscar-díjas sztár már korábban is tevékenykedett jogi aktivistaként, most azonban igen nagy megtiszteltetésben lesz része. Michele Montas, az ENSZ szóvivője a hétvégén bejelentette, hogy a színész január 31-én az ENSZ New York-i székházában részt vesz azoknak az országoknak a találkozóján, amelyek katonákat bocsátanak a kéksisakos alakulatok rendelkezésére.

Ez a kinevezés a legnagyobb megtiszteltetés, amelyet az ENSZ adhat, az első alkalommal három évre szól. A békenagyköveteket a művészetek, a kultúra, a tudományok és a sport kiválóságai közül választják ki azért, hogy világszerte támogatókat szerezzenek az ENSZ-nek.

A békenagykövetek sorában található például Daniel Barenboim karnagy és Yo-Yo Ma csellóművész. A múltban a legendás ökölvívó, Muhammad Ali és a világhírű operacsillag, Luciano Pavarotti vállalt ilyen megbízást.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy George Clooney eleget tesz-e a Niger-delta vidékéről érkezett felkérésnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×