Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katasztrófa fenyegeti a Földközi-tengeri turizmust

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyors ütemben emelkedik a Földközi-tenger vízszintje, a növekedés a következő ötven évben a fél métert is elérheti - figyelmeztet egy spanyol tanulmány.

A Spanyol Oceanográfiai Intézet kutatói emlékeztetnek arra, hogy a Földközi-tenger szintje a hetvenes évek óta növekszik, az utóbbi években egyre gyorsabban. A szakemberek szerint már a fél méternél jóval kisebb emelkedés is rendkívüli károkat okozhat a tengerparti területeken.

A dokumentum megállapítja: a kilencvenes évek óta a tengerszint évente 2,5-10 milliméterrel emelkedett, ami sokkal gyorsabb a hetvenes-nyolcvanas évek átlagánál. A víz közben néhány tized Celsius-fokkal lett melegebb.

A szerzők hangsúlyozzák: már a viszonylag kis mértékű vízszintemelkedésnek is nagyon súlyos következményei lehetnek az alacsonyan fekvő tengerparti területeken, a félméteres emelkedés pedig katasztrófát okozna - nemcsak a helyiek, hanem a turisztikai ágazat számára is.

A tengerek szintjének emelkedése a globális klímaváltozás egyik legfontosabb következménye, amelynek két fő oka van: a sarkvidéki jég olvadása, valamint a tengervíz hőtágulása.

Korábban az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett kormányközi klímaváltozási bizottsága úgy becsülte, hogy a 21. század végéig a tengerszint legfeljebb 81 centiméterrel emelkedik.