Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az európaiak az Egyesült Államokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európa a terroristák melegágya lett, ezért ma már innen fenyegeti talán a legnagyobb veszély az Egyesült Államokat - állítja az amerikai belbiztonsági miniszter. Michael Chertoff szerint ezért valószínűleg szigorítani fogják az öreg kontinensről érkezők biztonsági ellenőrzését.

Folyamatosan nő az Európában felnőtt és szocializálódott terroristák száma, az Egyesült Államoknak ezért fokozottan kell figyelnie a kontinensről érkezőkre - jelentette ki az amerikai belbiztonsági miniszter a BBC-nek adott interjúban.

Elkerülhetetlennek látja az Európából érkezők fokozottabb ellenőrzését, de azt ígérte, hogy ezt igyekeznek úgy megoldani, hogy az nem zavarja az utazókat, és ne ártson a kereskedelmi kapcsolatoknak sem.

Emlékeztetett arra, hogy a madridi és a londoni merényleteket is "hazai" terroristák hajtották végre, és 2006 augusztusában többször is terrorveszélyt fenyegette a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító gépeket.

Elsősorban azokat fogják szigorúbban ellenőrizni, mondta, akik vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Öt évvel a belbiztonsági tárca létrehozása után az Egyesült Államok biztonságosabb hely lett - állítja Chertoff, aki ezt elsősorban az azóta bevezetett biztonsági intézkedésekkel magyarázza. Ezek közé sorolja a vízumkiadás előtti ellenőrzést és az ujjlenyomatvételt.

Az öt-hat évvel ezelőttihez képest kétszeresére növelték a határőrök számát is, és több száz kilométer hosszúságban építettek kerítést az amerikai-mexikói határon - emlékeztetett.