Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába engedélyezett, még évekig nem lesz kapható klónozott állat húsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem is kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.

Egy évtizeddel az után, hogy a tudósok beavatkozása nyomán megszületett az első klónozott emlős, Dolly a birka, az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a klónozott állatok húsát és tejét.

Az FDA közleménye szerint a klónozással szaporított szarvasmarha, sertés és kecske, valamint a hagyományosan fogyasztott más állatok klónjaitól született jószágok húsa is biztonságos.

A testület ugyanakkor az adatok hiánya miatt nem fogalt állást a klónozott birkák és más állatok húsának fogyaszthatóságáról.

A hatóság nem követeli meg, hogy a boltokba kerülő termékeket külön megjelöléssel lássák el. A kereskedők azonban kérvényezhetik, hogy "nem klónozott" címkét tehessenek az általuk árult élelmiszerre.

A Dean Foods tejtermékcég és a Smithfield sertésfeldolgozó a fogyasztói hangulatra reagálva azonnal közölte, hogy a közeljövőben nem tervezi klónozott állatokból készített termékek piacra dobását.

Az ajánlásokat hat éves kutatás előzte meg. A külföldi megítélését féltő amerikai tejipar sokáig ellenkezett, csakúgy, mint állatvédelmi csoportok. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium pedig nem egyelőre javasolja a klónokból készült termékek reklámozását. A hírt nagy figyelemmel kísérik az Európai Unióban, ahol a fogyasztók jelentős része a bio- és természetesen előállított élelmiszerek híve. Brüsszel májusban foglal állást, és azt ígéri, hogy előtte társadalmi konzultációt tart a tagállamokban.

Az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság azonban már előzetesen értésre adta, hogy nem foglal állást a klónozott szarvasmarhából és sertésből készült élelmiszerek és tejtermékek ellen.

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Központ nevű kampánycsoport azonban tiltakozott a washingtoni döntés miatt, mondván, hogy az FDA "Pandora szelencéjét nyitja fel". Azzal vádolják a hatóságot, hogy az úgymond "nem teljes körű és hiteltelen vizsgálatot folytatott, és a klónozással foglalkozó cégek tanulmányaira támaszkodott".

Sokára kerülhet a boltokba klónozott állat húsa

Az amerikai szenátus decemberben további vizsgálatokat rendelt el, és arra utasította a szövetségi hatóságot, hogy halassza el állásfoglalását. 2005-ben egy felmérés szerint az amerikaiak 80 százaléka "erkölcsileg tarthatatlannak" mondta az állatok klónozását.

Tudósítók megjegyzik, hogy klónozott állatok húsa csak hosszú idő múlva jelenhet meg a boltokban és az éttermekben. Egy klónozott tehén értéke 10 és 20 ezer dollár között mozog, szemben az 1000 dollárt élő "igazi" állatéval.

A gazdák az ilyen különlegesen jó minőségűnek tartott jószágot nem levágásra nevelik, hanem tenyésztésre - azaz először a klónoktól született állatok kerülhetnek be a táplálékláncba.

A Viagen és a Trans Ova Genetics nevű cégek eddig már 600 állatot "hoztak létre" a tenyésztők számára - tette hozzá az AP hírügynökség.