eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Hiába engedélyezett, még évekig nem lesz kapható klónozott állat húsa

Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem is kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.

Egy évtizeddel az után, hogy a tudósok beavatkozása nyomán megszületett az első klónozott emlős, Dolly a birka, az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a klónozott állatok húsát és tejét.

Az FDA közleménye szerint a klónozással szaporított szarvasmarha, sertés és kecske, valamint a hagyományosan fogyasztott más állatok klónjaitól született jószágok húsa is biztonságos.

A testület ugyanakkor az adatok hiánya miatt nem fogalt állást a klónozott birkák és más állatok húsának fogyaszthatóságáról.

A hatóság nem követeli meg, hogy a boltokba kerülő termékeket külön megjelöléssel lássák el. A kereskedők azonban kérvényezhetik, hogy "nem klónozott" címkét tehessenek az általuk árult élelmiszerre.

A Dean Foods tejtermékcég és a Smithfield sertésfeldolgozó a fogyasztói hangulatra reagálva azonnal közölte, hogy a közeljövőben nem tervezi klónozott állatokból készített termékek piacra dobását.

Az ajánlásokat hat éves kutatás előzte meg. A külföldi megítélését féltő amerikai tejipar sokáig ellenkezett, csakúgy, mint állatvédelmi csoportok. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium pedig nem egyelőre javasolja a klónokból készült termékek reklámozását. A hírt nagy figyelemmel kísérik az Európai Unióban, ahol a fogyasztók jelentős része a bio- és természetesen előállított élelmiszerek híve. Brüsszel májusban foglal állást, és azt ígéri, hogy előtte társadalmi konzultációt tart a tagállamokban.

Az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság azonban már előzetesen értésre adta, hogy nem foglal állást a klónozott szarvasmarhából és sertésből készült élelmiszerek és tejtermékek ellen.

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Központ nevű kampánycsoport azonban tiltakozott a washingtoni döntés miatt, mondván, hogy az FDA "Pandora szelencéjét nyitja fel". Azzal vádolják a hatóságot, hogy az úgymond "nem teljes körű és hiteltelen vizsgálatot folytatott, és a klónozással foglalkozó cégek tanulmányaira támaszkodott".

Sokára kerülhet a boltokba klónozott állat húsa

Az amerikai szenátus decemberben további vizsgálatokat rendelt el, és arra utasította a szövetségi hatóságot, hogy halassza el állásfoglalását. 2005-ben egy felmérés szerint az amerikaiak 80 százaléka "erkölcsileg tarthatatlannak" mondta az állatok klónozását.

Tudósítók megjegyzik, hogy klónozott állatok húsa csak hosszú idő múlva jelenhet meg a boltokban és az éttermekben. Egy klónozott tehén értéke 10 és 20 ezer dollár között mozog, szemben az 1000 dollárt élő "igazi" állatéval.

A gazdák az ilyen különlegesen jó minőségűnek tartott jószágot nem levágásra nevelik, hanem tenyésztésre - azaz először a klónoktól született állatok kerülhetnek be a táplálékláncba.

A Viagen és a Trans Ova Genetics nevű cégek eddig már 600 állatot "hoztak létre" a tenyésztők számára - tette hozzá az AP hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×