eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Összeesküvést szőttek a britek Olaszország ellen

Nagy-Britannia összeesküvést szőtt Olaszország ellen 1976-ban, mert London attól tartott: az Olasz Kommunista Párt megnyeri a választást, és kormányt alakíthat. Az összeesküvésben részt vett az Egyesült Államok, brüsszeli illetékesek és a Vatikán is.

Egy olasz kutató jutott az összeesküvés nyomára a brit nemzeti archívumban, ahol bizonyítékokat talált arra, hogy az 1976-os olasz parlamenti választás előtt a britek, Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszter, valamint vatikáni és brüsszeli illetékesek milyen kétségbeesetten igyekeztek megakadályozni a kommunisták győzelmét.

Ennek ellenére Sir Guy Millard, aki 1974 és 1976 között Nagy-Britannia római nagykövete volt, azt állítja: semmit nem tudott ez összeesküvésről. "Soha nem hittem, hogy a kommunisták megnyerik a választást, mert biztos voltam abban, hogy az olasz választók már a gondolattól is rettegtek, hogy megromlik az ország kapcsolata az Egyesült Államokkal" - hangsúlyozta az egykori diplomata.

Sir Guy 1976 októberében hagyta el Rómát - négy hónappal a választás után, amelyen a kommunisták a szavazatok 34,3 százalékát szerezték meg; a kereszténydemokraták 38,7 százalékkal nyertek.

"Az olasz kommunisták civilizáltak voltak"

Az egykori diplomata szerint inkább elképzelhető az, hogy a CIA tervezett valamit a kommunista győzelem megakadályozására. "Az olasz kommunisták meglehetősen mérsékeltek voltak; akikkel találkoztam közülük, mind nagyon civilizáltak voltak" - tette hozzá.

A titkos dokumentumok szerint a brit külügyminisztériumnak erről más volt a véleménye. A miniszterelnök akkoriban a két évvel később meggyilkolt Aldo Moro volt, a kormány gyenge volt, a kommunisták pedig komoly sikereket értek el az önkormányzati választásokon.

A CIA az ötvenes évek óta készült

London szerint ezért komoly esély volt arra, hogy győznek a parlamenti voksoláson is - ez pedig "katasztrofális következményekkel" járhatott volna, különösen a NATO és az Európai Gazdasági Közösség (a mai EU) számára.

A CIA már jó néhány évvel az 1976-os választás előtt kialakított egy titkos hálózatot, hogy felkészüljön a kommunisták győzelmére - az 1970-es években az Egyesült Államokban titkosítás alól feloldott dokumentumokból kiderült, hogy az olasz katonai elhárítás vezetője az ötvenes évektől együttműködött az amerikaiakkal a hatalomátvétel megelőzésében.

Az azonban most derült csak ki, hogy a tervet a brit külügyminisztérium is támogatta az összeesküvést. A lehetőségek közül nem zárták ki a katonai beavatkozást sem - bár tisztában voltak azzal, hogy ez esetleg azzal a következménnyel járhatott volna, hogy tovább nő a kommunisták támogatottsága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×