Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeretjük az ételt, utáljuk a szemetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A britek minden egyes évben nagyjából 8 milliárd fontnak megfelelő értékű ételt dobnak a szemétbe, csaknem egyharmadát annak, amennyit megvásárolnak.

Nem éppen takarékosan élnek a britek. Egy friss felmérés szerint a szigetországban minden egyes évben nagyjából 6,7 millió tonnányi élelmiszert hajítanak a kukába. Ezzel a mennyiséggel nyolcszor lehetne színültig feltölteni a Wembley stadiont.

A kidobott élelmiszerekre az emberek nagyjából 8 milliárd fontot, azaz mintegy háromezer milliárd forintnak megfelelő összeget költenek. A vizsgálat ráadásul csak a háztartásokból kidobott élelmiszereket próbálta összegezni, a vállalatok pazarlását nem vette figyelembe.

Mindez azt jelenti, hogy a vásárláskor hazafuvarozott bevásárlószatyrok közül minden harmadik tartalma a kukában végzi.

Sokak szerint ennek az az oka, hogy az élelmiszereket túl nagy kiszerelésbe porciózzák, az emberek pedig nem tudják eldönteni, egy-egy áruból mennyit szerezzenek be.

Ezzel nem csak a szeméthegyeket növelik a britek. Szakértők rámutatnak: a feleslegesen megtermelt élelmiszerek előállítása évente csaknem 15 millió tonnával növeli az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátását.

A szigetországban ezért kampány indul Szeresd az ételt, utáld a szemetet (Love Food Hate Waste) címmel, amelyben arra próbálják ösztönözni az embereket: ne vásároljanak annyi élelmiszert, amennyit nem képesek elfogyasztani.