eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Nagy-Britanniában is ujjlenyomatot vesznek a vízummal érkezőktől

Nagy-Britannia most már minden olyan beutazótól ujjlenyomatot vesz, akikre vízumkötelezettség érvényes - közölte hétfőn a brit bevándorlásügyi államminiszter. Liam Byrne az új határőrizeti és bevándorlási ügynökség munkatársai előtt elmondott beszédében kijelentette: a program a gyors előkészítés révén három hónappal a tervezett április eleji határidő előtt beindulhatott.

Az ujjlenyomat-vételi kötelem 133 ország állampolgáraira - vagyis a világ teljes lakosságának háromnegyedére - vonatkozik.

A rendszer annyiban különbözik az Egyesült Államokban több éve bevezetettől, hogy a beutazóknak már a vízumkiadó brit diplomáciai képviseleteken alá kell vetniük magukat a digitális rögzítő berendezéssel elvégzett ujjlenyomat-vételnek, és a vízumhoz biometrikus adatokat tartalmazó arcképfotót is készítenek róluk. A belépéskor azonban ezen a procedúrán - az amerikai gyakorlattól eltérően - már nem kell átesniük.

Az Egyesült Államok határellenőrzési pontjain azoktól is ujjlenyomatot vesznek - és fotót is készítenek róluk -, akiknek nem kell vízum, így például a brit állampolgároktól is.

Nagy-Britannia azonban ezt az eljárást nem alkalmazza az EU-állampolgárokra és a többi olyan ország - köztük az Egyesült Államok - polgáraira, akiknek nem kell külön beutazási engedély.

Útlevél EU-s polgároknak is kell

London ugyanakkor nem csatlakozott az uniós belső határellenőrzést felszámoló schengeni egyezményhez, így a brit beléptető pontokon az EU-állampolgároknak továbbra is fel kell mutatniuk útlevelüket vagy személyazonosító okmányaikat, amelyeket a bevándorlási tisztviselők számítógépes ellenőrzésnek vetnek alá.

Liam Byrne szerint az ujjlenyomat-rendszer csak az első eleme annak a "40 éve nem látott mértékű" átalakításnak, amely a brit bevándorlás ellenőrzésében elkezdődött, és karácsonyig kiteljesedik.

Egyebek mellett minden beléptető ponton meghonosodik a rendőrségi hatáskörökkel is felruházott egységes határőrizet - Nagy-Britanniában eddig nem létezett külön határőrség -, a munkáltatókra helyszíni bírságot rónak ki, ha nem ellenőrzik, hogy alkalmazottaiknak joguk van-e Nagy-Britanniában dolgozni, és a külföldi elítélteket büntetésük letöltése után automatikusan kitoloncolják.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×