eur:
393.82
usd:
368.23
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az amerikai vezérkari főnök is bezáratná Guantánamót

Sürgősen be kellene zárni a guantánamói fogolytábort - ezt nem jogvédők mondták, hanem az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke. Mike Mullen admirális szerint ugyanis a terrorizmussal vádolt emberek bírósági per nélküli, éveken át való fogva tartása sokat árt az Egyesült Államok tekintélyének.

Magasrangú amerikai katonai vezetőtől eddig nemigen lehetett hallani arról, hogy be kellene zárni Guantánamót, bár ebben közrejátszhat a politikai döntéshozók felé mutatott lojalitás is.

Mike Mullen admirális azonban vasárnap azt mondta a táborba látogató újságíróknak, hogy szeretné, ha azt megszüntetnék.

Hat év fogság bírósági eljárás nélkül

A Guantánamói amerikai támaszponton található fogolytábort hat éve hozták létre, és a megfelelő jogi formula - az "ellenséges harcos" - megalkotása után itt gyűjtötték össze azokat, akiket táliboknak, vagy az al-Kaida oldalán harcoló militánsoknak tartanak az amerikai hatóságok.

Státuszuk úgymond azt is jelentette, hogy rájuk nem vonatkoznak a vádlottak jogait meghatározó amerikai törvények.

A Guantánamó név a jogsértés - vagy a jog által nem szabályozott eljárás - szimbóluma lett. A telepen ugyanis a keményvonalas militánsok és magukat határozottan ártatlannak vallók éppúgy megtalálhatók.

Ami sorsukban közös, az az, hogy nem tudják bíróság előtt megvédeni magukat. Tizennégy úgynevezett "kiemelt vádlott" pere csak tavasszal kezdődik, 6 és fél évvel a szeptember 11-ei támadások után.

"Nem olyan könnyű bezárni"

Guantánamó furcsa jogi helyzetét pedig még furcsábbá teszi, hogy több államnak is sikerült elérnie több tucat polgára hazaszállítását - és azok nagy része otthon visszanyerte a szabadságát.

Mullen admirális azt mondta az újságíróknak, hogy a tábor bezárása nem az ő jogkörébe tartozik és a döntést bonyolult jogi kérdések is nehezítik.

A fegyveres erők főnöke megtekintette a telepnek azt a részét, ahol 100 "különösen veszélyesnek" minősített fogolyra felügyelnek az őrök éjjel-nappal.

Mullen szerint Guantánamót - illetve a fogolytelepet - elsőrorban az Egyesült Államok külföldi megítélése miatt kellene bezárni, mivel a tábor világszerte sokak szemében magát Amerikát szimbolizálja.

"Ebből a szempontból eléggé káros, hogy létezik" - mondta.

Menekültek özönére is számítanak?

A telep bezárásáról maga George Bush elnök és védelmi minisztere, Robert Gates is beszélt, Mullen azonban azt mondta: nem tud róla, hogy a Fehér Házban aktívan foglalkoznának a tervvel.

Közben a Kubától bérelt öbölben az amerikai hadsereg egy másik telepet is épít - ez több ezer menekültet fogadna be, valószínűleg abban az esetben, ha Kubában instabillá válna a helyzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×