Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Televíziós vitára várja Slotát egy révkomáromi vállalkozó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Televíziós vitára hívta ki Ján Slotát az autonómia-törekvéseket szorgalmazó révkomáromi vállalkozó, Bósza János, a Nomos nevű polgári társulás elnöke.

Bósza János tavaly tavasszal jelent meg a szlovákiai nemzetiségi-politika színterén, de eddigi, az autonómia-törekvésekkel kapcsolatos felvetéseinek csak szerény a visszhangja. Bósza azt akarja bebizonyítani Slotának, hogy az autonómia Európa-szerte elfogadott, semmilyen államalakulatot és senki önállóságát nem veszélyeztető intézmény.

A kihívást elfogadó és a szlovákiai magyarok autonómiájában közismerten az ország délvidékének elcsatolási szándékát gyanító Slota szerint a "Szerbia katasztrófájához vezető" koszovói fejlemények rövidesen megmutatják, miért megengedhetetlenek az efféle törekvések.

Slota, a Robert Fico kormányához tartozó, nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke magyarellenes megnyilvánulásaival egyre népszerűbb a hazafias érzelmű szlovák néprétegek körében. Legutóbb kijelentette, hogy a félmilliónál népesebb szlovákiai magyar közösség tagjairól kijelentette: azok nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul beszélnek.

Bósza János Slota riogatásait akarja cáfolni a televízió nyilvánossága előtt, ahol reményei szerint be tudja bizonyítani, hogy a "regionális autonómia" intézménye nem ellenkezik a hatályos szlovák alkotmánnyal, sem más jogszabállyal, hogy senkit nem diszkriminál, és nem csorbítja mások jogait, s hogy indokolatlan Slotáék terve, akik a köztársaság védelméről szóló törvénnyel akarnak gátat vetni "a magyarok ármánykodásának."