eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Véres pénz tapad a kormányfő kezéhez"

Az Irakban elesett brit katonák szüleinek éles bírálatát váltotta ki Tony Blair: az egykori brit kormányfő, aki a háború egyik leglelkesebb híve volt, egy olyan amerikai banktól kapott tanácsadói megbízást, amely hatalmas összegeket keres a harcokból. Blair évi egymillió fontért ad részmunkaidőben tanácsokat a JP Morgannek.

"Ehhez a pénzhez vér tapad. Ha Balirnek lenne lelkiismerete, nem fogadta volna el ezt az ajánlatot" - háborgott Reg Keys, akinek Tom fia 2003-ban esett el Irakban.

Bírálta az egykori kormányfő döntését az ellenzéki konzervatívok védelmi ügyekkel foglalkozó szóvivője is. "A katonák úgy érezheti: Blairnek ezzel a jókora összeggel hálálják meg, hogy annak idején olyan lelkesen küldte őket rossz felszereléssel és a biztonságosnál kisebb számban a frontvonalba" - jelentette ki.

A JP Morgan vezeti azt a konzorciumot, amely dollár milliárdokat keres az iraki gazdaság újjáépítésén. Blair a banknak stratégiai és politikai tanácsokat ad majd, és megjelenik az ügyfelekkel folytatandó fontosabb tanácskozásokon.

Blair emellett több hasonló posztot is elvállal majd különböző cégeknél, így a becslések szerint összesen akár 40 millió fontot is kereshet - kétszer annyit, mint Bill Clinton egykori amerikai elnök.

Kell is a pénz, hogy kifizesse a becslések szerint 5 millió fontra rúgó jelzálogot, amely az új családi otthont terheli.

Blair évente 64 ezer fontos nyugdíjat kap, s emellett már eddig is több százezer fontot keresett havonta a beszédeivel. Nicolas Sarkozy francia államfő pedig már bejelentette: mindent megtesz azért, hogy Blairt válasszák az EU első elnökének - ezzel a poszttal minimum 200 ezer fontos éves fizetés jár majd.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×