Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Véres pénz tapad a kormányfő kezéhez"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Irakban elesett brit katonák szüleinek éles bírálatát váltotta ki Tony Blair: az egykori brit kormányfő, aki a háború egyik leglelkesebb híve volt, egy olyan amerikai banktól kapott tanácsadói megbízást, amely hatalmas összegeket keres a harcokból. Blair évi egymillió fontért ad részmunkaidőben tanácsokat a JP Morgannek.

"Ehhez a pénzhez vér tapad. Ha Balirnek lenne lelkiismerete, nem fogadta volna el ezt az ajánlatot" - háborgott Reg Keys, akinek Tom fia 2003-ban esett el Irakban.

Bírálta az egykori kormányfő döntését az ellenzéki konzervatívok védelmi ügyekkel foglalkozó szóvivője is. "A katonák úgy érezheti: Blairnek ezzel a jókora összeggel hálálják meg, hogy annak idején olyan lelkesen küldte őket rossz felszereléssel és a biztonságosnál kisebb számban a frontvonalba" - jelentette ki.

A JP Morgan vezeti azt a konzorciumot, amely dollár milliárdokat keres az iraki gazdaság újjáépítésén. Blair a banknak stratégiai és politikai tanácsokat ad majd, és megjelenik az ügyfelekkel folytatandó fontosabb tanácskozásokon.

Blair emellett több hasonló posztot is elvállal majd különböző cégeknél, így a becslések szerint összesen akár 40 millió fontot is kereshet - kétszer annyit, mint Bill Clinton egykori amerikai elnök.

Kell is a pénz, hogy kifizesse a becslések szerint 5 millió fontra rúgó jelzálogot, amely az új családi otthont terheli.

Blair évente 64 ezer fontos nyugdíjat kap, s emellett már eddig is több százezer fontot keresett havonta a beszédeivel. Nicolas Sarkozy francia államfő pedig már bejelentette: mindent megtesz azért, hogy Blairt válasszák az EU első elnökének - ezzel a poszttal minimum 200 ezer fontos éves fizetés jár majd.