Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Schwarzenegger egy ugrásra lenne a Fehér Háztól"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem sok esélyt ad a republikánus elnökjelöltnek az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. Frank Tibor szerint függetlenként Michael Bloomberg New York-i polgármester sem esélyes, de később még lehet elnök belőle.

Az Amerika-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere lehet a republikánusok legesélyesebbje az elnökjelölő küzdelemben.

Frank Tibor emlékeztetett arra, hogy a politikus New York első embereként nagyon jól kezelte a 2001. szeptember 11-i támadás okozta helyzetet, mindenhol ott volt, és erőt adott az embereknek.

Rudy Guiliani uralta ezt az időszakot, és most ebből építkezik. Egy olyan vezető, aki nemcsak beszél, hanem cselekszik is, különösen, ha baj van. Mivel Amerika jelenleg is háborúban áll - Afganisztán, Irak - olyan vezetőre van szükség, aki "oda sújt, ahova köll" - fogalmazott a szakember.

Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója kifejtette: a politikus erős jelölt, ő tette New Yorkot biztonságos várossá. Frank Tibor ugyanakkor nem hiszi, hogy bármelyik republikánus induló meg tudja nyerni ezt a választást, amelyet George Bush elnök gyakorlatilag előre elvesztett a saját pártja számára.

A törvény és rend emberei

Michael Bloomberg jelenlegi New York-i polgármester esetleges indulásáról - amelyet a politikus folyamatosan lebegtet - Frank Tibor azt mondta: ha beszáll a versenybe, az elsősorban saját magának jó, ha nem is mostani, hanem mondjuk az egy ciklussal későbbi győzelmének, vagy az alelnöki szerepkörének.

Michael Bloomberg a törvény és a rend embereként képes a biztonság érzetét nyújtani Amerikának, az embereknek pedig szükségük van erre - hangsúlyozta az Amerika-szakértő.

Frank Tibor szerint ilyen ember Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is, igaz, az ő elnökjelöltségét a törvény jelenleg kizárja, hiszen nem Amerikában született.

Ha viszont változtatnának a szabályozáson, akkor egy ugrásra lenne a Fehér Háztól - vélekedett a szakember, hozzátéve: Arnold Schwarzenegger ténylegesen az amerikai álom megtestesítője, hiszen egy grazi rendőr fiából vált Amerika meghatározó politikusává.

Érdekes módon Michael Bloomberg és Arnold Schwarzenegger együttműködik politikai ügyekben, amiből lehet valami, de nem most, hanem négy vagy nyolc év múlva - jegyezte meg az Amerika-szakértő.

Michael Bloomberg mostani esélyeiről Frank Tibor azt mondta: az összes független jelölthöz hasonlóan ő sem kaphat elég szavazatot, az amerikai állampolgárok tudják, hogy győzelme pénzen vett elnökség lenne, amit nem támogatnak.

Hanganyag: Exterde Tibor