Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi hadjárat a nejlonzacskók ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törvény készül Ausztráliában a nejlonszatyrok használatának visszaszorítására. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a várhatóan 2008 végén bevezetendő jogszabály betiltja-e a műanyag zacskók használatát, vagy csak bünteti azt.

Áprilisban találkozik az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Peter Garrett az ország államainak vezetőivel, hogy megvitassa velük az nejlonszatyrok használatának kérdését, amelyről az év végére akár törvény is születhet.

Az ausztrál miniszter néhány nappal azután számolt be terveiről, hogy Kína bejelentette: ott júniustól tilos ingyen műanyag zacskót adni a vásárlóknak. A kommunista országban nyártól ugyancsak tilos lesz az egészen vékony nejlonzacskók gyártása.

A kínai vezetés a döntést a környezeti szennyezés csökkentésének szükségességével, és az erőforrásokkal való takarékoskodással indokolta a döntést.

Támogatnák

Peter Garrett szerint az ausztrálok támogatnák egy olyan szabály létrejöttét, amely megtiltaná, hogy a szupermarketekben és más üzletekben ingyen adják a vásárlóknak a nejlonszatyrokat.

Körülbelül 4 milliárd műanyag zacskó van forgalomban, ezek előbb-utóbb a szeméttelepekre kerülnek, és negatív hatással vannak az élővilágra, feltűnnek a tengerpartokon - magyarázta a miniszter, aki arról nem beszélt, vajon a szabályozás betiltja-e a majd műanyag zacskók ingyenes forgalomba hozatalát, vagy csak bünteti azt.

Sok ország tervezi, hogy a kínaihoz hasonló lépéseket tesz a nejlonszatyrok használatának visszaszorítására.

Szerdán New Yorkben fogadták el azt a jogszabályt, amely kötelezi a nagy üzletek tulajdonosait, hogy a boltjaikban helyezzenek ki tárolókat, amelyekbe a vásárlók bedobhatják a már nem használt műanyag zacskókat.

Egy másik amerikai városban, San Franciscóban már jó ideje tilos az élelmiszerüzletekben nejlonszatyrokat forgalmazni, egy 2002-es ír törvény szerint pedig a boltosok minden egyes elhasznált, átadott zacskó után büntetést fizetnek.