eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Javult a közbiztonság a határnyitás után

A schengeni nyitás óta kevesebb betörést követtek el Burgenlandban, mint az előző év hasonló időszakában. A tartományi rendőrség hivatalos adatai cáfolják a határmenti osztrák lakosság korábbi félelmét, hogy Ausztriában megszaporodnak a bűncselekmények a határnyitás után.

Az osztrákok félelme ellenére csökkent a betörések száma a magyar határ közelében lévő ausztriai falvakban a határnyitás után.

Nikolaus Koch, Burgenland tartomány rendőrfőnöke közölte: 2007. december 21. és 2008. január 8. között 42 betörés történt, szemben a 2006-2007-es időszakkal, amikor 68 ilyen esetet regisztráltak.

A visszaesést egyrészt a főbb útvonalakon megszaporodott rendőrségi ellenőrzésekkel, másrészt a határ menti térségben kisegítő feladatokat ellátó katonai egységek jelenlétével magyarázta. Egyidejűleg különösen fontosnak nevezte a szomszéd országokkal közös, határokon átnyúló rendőrségi együttműködést.

Tájékoztatója szerint a határőrzés megszűnése óta valamivel több mint 38 ezer embert igazoltattak a burgenlandi rendőrök. Közülük 86-ot a tagországok nyomozati és körözési adatokat tartalmazó, közös schengeni információs rendszere alapján azonosítottak, 44-ről pedig kiderült, hogy illegálisan tartózkodik Ausztriában.

A rendőrfőnök az általa irányított testületek egész évi tevékenységről beszámolva egyebek között megemlítette, hogy míg 2006-ban 634-en folyamodtak menedékjogért a burgenlandi határon, tavaly már csak 292-en.

Közben a Bild német napilap arról számolt be, hogy többszörösére nőtt a Németország keleti határán elfogott illegális határátlépők száma a schengeni övezet kibővítése óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×