Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közvetívők kudarca: további tüntetéseket szervez a kenyai ellenzék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három napon át tartó tömegtüntetéseket szervez a kenyai ellenzék, miután nem sikerült kompromisszumot elérniük a külföldi közvetítőknek az államfő és az őt csalással gyanúsító ellefele között. A lépés nyomán ismét fellángolhat az erőszak, amely már eddig is több száz emberéletet követelt.

Hiba győzködte John Kufuor ghánai elnök, az Afrikai Unió soros elnöke és az Egyesült Államok különmegbízottja, Jendayi Frazer a feleket, nem sikerült elérni, hogy találkozzanak egymással és megállapodjanak egy nemzeti egységkormány megalakításáról.

A magát választási győztesnek tekintő Mwai Kibaki elnök már kinevezte a fontosabb minisztereket, de néhány tárca még betöltetlen. Ez reményt adott arra, hogy az ellenzék alkut köthet vele.

A folytatódó feszültség további erőszakhoz vezethet

Az Narancs Demokrácia Mozgalom narancsszínű pólókat viselő aktivistái - vezérük, Raila Odinga felhívása nyomán - azonban jövő szerdától ismét az utcákra vonulnak.

A rendőrség a lincselések és gyújtogatások után betiltotta a demonstrációkat és karhatalommal oszlatta fel a tüntetéseket, egyelőre nem tudni, hogyan készül a szerdai napra.

A megegyezést segíthette volna az is, hogy a kenyai választási bizottság - amelyet azzal vádoltak, hogy túlságosan sietett az eredmény közzétételével - azt mondta: egyáltalán nem biztos, az államfőt újraválasztották a szavazók. Samuel Kivuti, a hitelét vesztett testület vezetője azt mondta: nem ő adta ki az eredményekről szóló hivatalos közleményt, amely megjelent a vezető lapokban.

A felek közben ismét egymást vádolják, az elnök szerint nem az utcán kell politizálni, az ellenzék szerint viszont az államfő nem akar tárgyalásos megoldást.

Mindezek nyomán megerősödtek a félelmek, hogy a már eddig is 600 áldozatot követelő erőszak kiújulhat. A halottak sokkoló száma mellett problémát okoz az otthonából elmenekült 250 ezer ember ellátása.

Kenya stabilitása fontos a külföldnek is

A külvilág most úgy próbálja visszatartani Kenyát a szakadéktól, hogy Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is bekapcsolódik a közvetítésbe. Nem biztos azonban, hogy az ő tekintélye elegendő lesz ahhoz, hogy kompromisszumra bírja a feleket.

Kenya fontos partnere az Egyesült Államoknak az úgyevezett terror elleni háborúban, és eddig már több tucat gyanúsítottat adott át az amerikai és etióp hatóságoknak.

Az amerikaiak használhatják a kenyai bázisokat és együttműködik velük a kenyai hadsereg. Washington év egymilliárd dollárral támogatja az eddigi egyik legstabilabb afrikai államnak tartott Kenyát.