eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Bush a szenvedés földjén

A ciszjordániai Rámalláhba látogató George Bush amerikai elnök a Mukataában, a Palesztin Hatóság székhelyén tárgyalt palesztin kollégájával, Mahmúd Abbásszal.

A megbeszélések előtt, az épületegyüttes udvarán Abbásszal együtt átvonulva Bush nem állt meg Jasszer Arafatnak, a palesztinok 2004-ben elhunyt történelmi vezetőjének mauzóleumánál, akit a terrorizmussal összefonódott személyiségnek tartott.

Az eszmecsere után közös sajtóértekezleten Abbász "történelmi vizitnek" nevezte az amerikai elnök látogatását, amely "nagy reményt ad népünknek".

Kifejezte reményét, hogy az idei év "a béke megteremtésének esztendeje lesz", és Bush elnöki mandátumának lejárta előtt sikerül békemegállapodást kötni.

Bush biztosította tárgyalópartnerét, hogy mandátumának jövő januári lejárta előtt megszületik az izraeli-palesztin békeszerződés, és azt a meggyőződését hangoztatta, hogy "megfelelő segítséggel" rövidesen létrejön egy palesztin állam.

"Meggyőződésem, hogy a jelenlegi status quo elfogadhatatlan, elnök úr. És mi segíteni akarunk önöknek" - jelentette ki George Bush.

Az amerikai elnök arról is beszélt a Mukataában, hogy Washington ellenez minden olyan izraeli akciót, amely aláássa Abbász biztonsági erőinek hatékonyságát és az állam tekintélyét a palesztin átlagpolgárok szemében.

Izraelnek inkább segítenie kell ezeknek az erőknek a korszerűsítését, amelyek a jövőbeli, demokratikus palesztin állam pillérét jelentik majd - tette hozzá.

A Gázai-övezetet uraló szélsőséges Hamász mozgalomról viszont azt mondta: "csak nyomort hozott" a palesztinoknak.

Abbász sürgette vendégét, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a palesztin társadalmat és gazdaságot bénító ciszjordániai biztonsági korlátozások enyhítése és a zsidó telepek építésének leállítása érdekében.

Bush hangsúlyozta: Izraelnek biztosítania kell, hogy a jövőbeli palesztin államnak összefüggő területe legyen, és ne szabdalják szét zsidó telepek és biztonsági torlaszok. Ugyanakkor jelezte, megérti Izrael vágyát a biztonságra.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×