Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A WHO szerint 100-220 ezer iraki halt meg az invázió első három évében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átlagban naponta 120 iraki halt meg a szövetséges erők invázióját követő három évben - állapította meg egy új tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet. Az összes polgári áldozat száma 100 és 220 ezer között van - állítják a szerzők. A háború pártolóinak és ellenzőinek vitájában az egyik legfontosabb kérdés az, hogy megérte-e a Szaddám Huszein elmozdításával járó áldozat az iraki népnek?

Ahogy a New York Times utal rá, most már képletesen szólva az Egészségügyi Világszervezet is aknamezőre lépett azzal, hogy megpróbálta megbecsülni az iraki háború polgári áldozatainak a számát.

Az iraki egészségügyi minisztérium 10 ezer családot érintő felmérését is felhasználó WHO jelentés háromszor annyi erőszakos halált halt lakosról beszél, mint a háború támogatásával nem vádolható Iraq Body Count nevű project honlapja.

A legtöbb erőszakos haláleset Bagdadban történt

A tanulmány szerint a háborút követő három évben 150 ezer embert ölhettek meg a militánsok, a káoszt kihasználó bűnözők és a szövetséges katonák.

"Az erőszak a 19 és 59 év közötti férfiak esetében az elhalálozás első számú oka" - állapítja meg a tanulmány, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen haláleseteknek több mint a fele a fővárosban történt.

Bagdad egyes részein és Anbar tartományban azonban az állandó veszély miatt nem is tudtak felmérést végezni. A szerzők hozzáteszik: munkájukat megnehezítette, hogy sok család elmenekült otthonából, ezért, úgymond, magas a hibahatár.

A WHO visszafogottabb, mint a 600 ezer halottat emlegető Lancet-cikk

Tavaly a Lancet című orvosi szaklap közreadta az amerikai Johns Hopkins egyetem jelentését, amely a WHO-nál jóval többre, 650 ezerre tette a halottak számát. A háborút támogatók azonban csúsztatásokkal vádolták meg a szerzőket, és azt állították, hogy azok olyan területeken végeztek - a szokásosnál kevesebb ember körében - felméréseket, ahol nagyobb valószínűsége volt az erőszakos támadásoknak.

A New York Post című bulvárlap pedig politikai manipulációt is sejt a Lancet-jelentés mögött, mert azt írta, hogy a Bush-elnökkel szembeni kampányáról ismert Soros György negyvenötezer dollárral támogatta a szerzőket. A lap szerint az volt a cél, hogy a jelentéssel befolyásolják a 2006-os időközi kongresszusi választásokat az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház nem kommentálta a most kiadott WHO-jelentést, de a szóvivő azt mondta: "gyászolja az iraki polgári áldozatokat", és hozzátette: halálukat döntő részben az ártatlanok ellen szövetkező szélsőségesek okozták.

A civileken kívül az iraki akció során több mint négyezer amerikai és brit és ötezer iraki katona halt meg.