eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rózsát kapott Bush Izraelben, de mire számíthat a palesztinoktól?

Közel keleti útjának első állomásaként Izraelbe érkezett George Bush amerikai elnök. Bush második elnöksége utolsó évében döntött úgy, hogy ismét ellátogat szövetségeséhez. Bush csütörtökön Ciszjordániában tárgyal a palesztin vezetéssel.

A Tel Aviv-i Ben Gurion reptéren rózsával és dallal fogadták izraeli gyerekek az országukba látogató amerikai elnököt, aki elnöksége utolsó évében a korábbiaknál intenzívebben kezdett el foglalkozni a közel-keleti problémával.

Bush valószínűleg nem számít ilyen meleg fogadtatásra, amikor csütörtökön a palesztin területekre, illetve a béketárgyalásokban érdekelt Mahmud Abbasz palesztin elnök által ellenőrzött Ciszjordániába látogat. Ennek ellenére azt mondta, hogy bizakodó realistaként tekint a jövőre.

Mit mond Bush, a továbbra is épülő zsidó telepekről?

"Látjuk a béke lehetőségét itt a Szentföldön és a szabadság lehetőségét a régióban" - mondta Bush, aki szeretné elérni, hogy rövid időn belül létrejöjjön az önálló palesztin állam.

A nagy kérdés azonban az, hogy mit mond izraeli vendéglátóinak az állam által is támogatott ciszjordániai zsidó telepekről - amelyek építése még most is folytatódik - és a radikális telepesek által engedély nélkül létrehozott településekről. Ezt elméletileg az általa kidolgozott korábbi "útiterv" nem engedélyezi.

A térképen összefüggő területnek tűnő Ciszjordániát, a jövendő palesztin állam magvát, ezek a telepek valójában egymástól elszakított közösségekké változtatják és rendezni kell majd az olyan kérdéseket, mint a közlekedés és a közbiztonság.

A látványosan újraélesztett békefolyamat ismét lelassult

Az Egyesült Államok hat héttel ezelőtt ünnepélyes keretek között, megpróbálta újra beindítani az izraeli-palesztin békefolyamatot.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök továbbra is beszélnek egymással, a párbeszéd azonban elakadt a Gázai-övezetet uraló radikális Hamasz rakétámadásai és az izraelieknek a militánsok elleni támadásai miatt.

Az Izrael létezését el nem ismerő Hamasz azzal vádolta meg Busht, hogy úgymond "a megszállót támogatja és nem veszi figyelembe népünk érdekeit".

Bush: Irán továbbra is fenyegetés, "de tudjuk, hogy bánjunk vele"

Bush útjára rányomja bélyegét az Iránnal való viszony is. Teherán gyenge hamisítványnak nevezte azt a videót, amelyen azt látni, hogy iráni motorcsónakok köröznek amerikai hadihajók körül a Perzsa-öbölben.

"Irán fenyegetés, de megvan a stratégiánk arra, hogyan bánjunk vele" - fejtegette Izraelben Bush.

Az elnök érkezését kísérő hatalmas biztonsági intézkedések részeként egész utcákat zártak le, a háztetőkön mesterlövészek figyelnek és több ezer rendőrt vezényeltek ki a biztosításra.

Az Al-Kaida közben arra szólította fel a palesztinokat, ne virággal, hanem bombákkal fogadják az amerikai elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×