eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Ne kelljen néznünk a meghülyült magyar turulokat Dél-Szlovákiában"

A nemzeti öntudat erősítését tartja a szlovák kormányfő az idei esztendő egyik legfontosabb feladatának. Robert Fico kijelentése azonban a történészek között is vitát váltott ki.

A Szlovák Köztársaság létrejöttének 15. évfordulója alkalmából rendezett túrocszenmártoni ünnepségen a miniszterelnök többek között bírálta a hazafiasság és a nemzeti öntudat hiányát.

A nemzeti öntudat emelésére tett igyekezet részeként Fico az "ősi szlovákokra" hivatkozott, akik állítólag a Nagymorva Birodalom lakói voltak. Mint mondta, a szlovákoknak nincs miért szégyenkezniük, büszkék lehetnek gazdag történelmükre.

Kik azok az ószlovákok?

Fico szavai élénk vitát váltottak ki szakmai körökben is. A történészek egy része helytelennek tartotta a miniszterelnök szavait, értelmetlenségnek nevezte az ószlovák név használatát az ószláv helyett, mert a 9. században még nem létezett a szlovákság.

Egy másik szakértői csoport szerint viszont az ószlovákok igenis léteztek. A sajtóban is közölt állásfoglalásuk szerint a szlovák történelemtudomány csupán azért nem használhatta az ószlovák kifejezést, mert mindig befolyás alatt állt, és az ószlovákokat ideológiai szempontok miatt nevezték el ószlávoknak.

Slota sem maradhat ki

A hazafias húrok pengetésében érthetően a Szlovák Nemzeti Párt sem akar lemaradni. Ján Slota pártelnök szerint az SNS azt akarja, hogy a 2008-as év a kettős kereszt, mint a szlovák államiság szimbóluma jegyében teljék.

Mint a SITA hírügynökségnek mondta: "2008-ban szlovák kettős kereszteket fogunk állítani egész Szlovákiában, délen is, hogy ne kelljen néznünk, amint a meghülyült magyar turulmadarak röpködnek".

Slota hozzátette, hogy Révkomáromban is szeretnének felállítani egy szlovák kettőskeresztet. Szerinte az a nemzet, amely nem tiszteli az ország szimbólumait, nem érdemli meg, hogy nemzet legyen.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×