eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Magyarics: Kétesélyes a demokrata elnökjelölti küzdelem

Hillary Clinton nyerte meg New Hampshire államban a demokrata előválasztást. Elemzők szerint a volt first lady stratégiát változtatott, és a korábbi határozott, kemény nő imázsa helyett törékeny, emberi oldalát próbálta megmutatni. Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint demokrata oldalon továbbra is két jelölt tűnik esélyesnek: Hillary Clinton és Barack Obama. A republikánusoknál az eddig gyengén teljesítő, de elsősorban a nagyobb államokban kampányoló Rudy Giuliani is befuthat, így ott még három esélyes van.

Kétesélyes, Hillary Clinton és Barack Obama közötti küzdelemmé vált a demokrata elnökjelöltségi csata - véli az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő.

Magyarics Tamás szerint az egykori first lady nem azért győzött a New Hampshire-i előválasztáson, mert Barack Obama hibázott, hanem azért, mert ebben az államban más a választók összetétele, mint Iowában, az első primary helyszínén.

Iowában a színes bőrű illinois-i szenátornak sikerült megszereznie a női választók voksainak többségét, míg New Hampshire-ben kevesebb nő szavazott rá, mint Hillary Clintonra.

A függetlenek körében, akik mindkét államban szavazhattak, Obama győzött, New Hampshire-ben azonban többen mentek el szavazni a 40 évnél idősebbek közül, ők pedig túlnyomó részt Clintont támogatták - magyarázta a külpolitikai szakértő.

Győzött a nőiesség

Hillary Clinton elsősorban a tapasztalatára épít, azt hangsúlyozza, taktikája pedig ebben az esetben bevált, győzelméhez pedig férje, Bill Clinton is hozzájárult, aki komoly előkészítő munkát végzett New Hampshire-ben - közölte Magyarics Tamás.

A szakértő szerint az is hozzájárulhatott Hillary Clinton győzelméhez, hogy a korábbi kemény, határozott imázs helyett Iowa után törékeny, nőies oldalát mutatta meg, emellett ugyanakkor "szerethetőségi indexe" sokkal alacsonyabb, mint az illinois-i szenátoré.

A volt first lady munkatársai az iowai bukás után módosítottak a politikus taktikáján: ma már kevesebbet beszél és több lehetőséget hagy a kérdésekre - mondta Magyarics Tamás, aki szerint a következő Dél-Karolina állambeli jelölőgyűlésen ismét Obama-győzelem születhet, itt ugyanis a lakosság 30 százaléka afroamerikai.

Magyarics Tamás szerint a republikánusoknál még háromesélyes a küzdelem: itt a McCain, Giuliani, Romney trió tagjai közül kerül ki az elnökjelölt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×