Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magasabb bért kapnak a HIV-fertőzött közalkalmazottak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az átlagbérük felének, havonta 35 dollárnak (hatezer forintnak) megfelelő összeget kap minden HIV-fertőzött közalkalmazott, hogy több élelmet tudjon vásárolni magának - döntött a malawi kormány.

A fertőzöttek egészségi állapotának szinten tartásához elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás - ezzel magyarázta a kormány döntését Marjorie Ngaunjeb egészségügyi miniszter.

Malawiban évente több tízezer AIDS-beteg hal meg, a 13 milliós népesség 7 százaléka fertőzött. Közülük azok, akik közalkalmazottak, most segítséget kapnak ahhoz, hogy valamivel meghosszabbítsák az életüket.

A súlyosan AIDS-fertőzött országokban - amilyen Malawi is - súlyos problémát okoz a kormányzat számára, hogy a betegség miatt elveszíti a jól képzett munkaerő jelentős részét.

Sokáig a szőnyeg alá söpörték a problémát

Malawiban pedig a kormány a legnagyobb munkaadó: az országban 120 ezer közalkalmazott dolgozik, akiknek a havi átlagbére 70 dollárnak (12 ezer forintnak) felel meg.

Malawiban egyébként sokáig igyekeztek szőnyeg alá söpörni a problémát: a hatóságok először 2004-ben kezdtek beszélni az AIDS-veszélyről, és abban az évben indították meg azt a programot is, amelynek a célja megbirkózni a járvánnyal.

Ebben talán az is közrejátszhatott, hogy az akkor államfő, Bakili Mulizi fivére is az AIDS áldozatául esett.

Tavaly a kormány felszólította a szexuálisan aktív polgárokat: vessék magukat alá AIDS-vizsgálatnak. Erre azért van különösen nagy szükség, mert az ENSZ becslései szerint a fekete-afrikai fertőzöttek 80 százalékának fogalma sincs arról, hogy vírushordozó.