Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összecsapások Nápolyban a szemétszállítási válság miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb összecsapások voltak Nápolyban az elszállítatlan szemét miatt. Az egyik kerületben a lakosok megakadályozták a helyi lerakó újbóli megnyitását, miközben más lerakóhelyek már megteltek.

Nápoly Pianura kerületében szabályos utcai csatára készültek. A lakosok barrikádokat emeltek, hogy a kivonuló rendőrök ne tudják megközelíteni és újra megnyitni a helyi szemétlerakót, és ehhez még egy bulldózert is bevetettek.

A dél-olasz városban két hete nem szállították el a szemetet és több, mint 100 ezer tonna hulladék halmozódott fel az utcákon.

Prodi radikális megoldást ígér

A helyzet miatt válságtanácskozást tartott az olasz kormány. Romano Prodi miniszterelnök azt mondta, hogy 24 órán belül "radikális megoldást" találnak. Ez - úgy tűnik - azt jelenti, hogy a hadsereget is bevetik a szemételtakarításban.

A sokkoló helyzet ellenére Pianura kerület lakosai hallani sem akarnak a szeméttelep újbóli megnyitásáról, mert amikor az üzemelt, elviselhetetlen volt a bűz. A kaotikus helyzetben az önkormányzat a szemét elégetését javasolta, ezt viszont más lakosok nem akarják elfogadni. Vannak ugyanakkor olyanok, akik maguk égetik a szemetet.

A maffia jól megszedte magát a szemétlerakással

Közben tudósítók azt mondják, hogy a helyi maffia hátráltatja a megoldást, mert nagy üzleti hasznot szerez a szemétszállításból, és ezért akadályozza a modern szemétégetők megépítését.

Vizsgálóbírók szerint a Camorra kamionosokat fizet le, hogy a hivatalos szállítóknál kevesebb pénzért Dél-Olaszországba hozzák az északi gyárak hulladékát.

Az ügy politikai színezetet is kapott: a jobboldali ellenzék szerint a kormánykoalícióban ülő zöldek vétózták meg a nápolyi régióban a szemétégetők építését. Az első ilyen telep 2009-ben kezdi csak meg működését.

Az EU büntetéssel fenyegeti Olaszországot - annál is inkább, mert a szemét egy részét illegálisan rakják le, vagy a tengerbe dobják.