Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Órákig állt a forgalom a német autópályákon az ónos eső miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Száznál több, részben súlyos balesetet okozott Németországban az ónos eső a hétvégén. Csupán Berlinben fél ezren szenvedtek sérüléseket a szinte percek alatt eljegesedett utcákon.

Az ónos eső Berlinben több mint 600 autóbalesetet okozott. Ezek egy része csupán koccanás volt, komoly anyagi kárral, sőt nem egyszer sérüléssel járó karambolok is kialakultak azonban, amikor több jármű futott egymásba.

A mentőket a fővárosban vasárnap 900 alkalommal hívták ki. A korábbi tartós hideg következtében fagyott talajra hulló eső szinte percek alatt jégpályává változtatta, és szinte járhatatlanná tette a közutakat.

Meleg tea az autóban rekedteknek

A köztisztasági hivatal hiába próbált síkosságmentesíteni, a sorozatos balesetek miatt eldugult utakon még a mentőautók vagy rendőrségi járőr kocsik is csak nehezen jutottak előre. Így például a Berlint Rostockkal összekötő autópályán órákig állt a forgalom, a községi vöröskeresztes csoportok meleg teával igyekeztek a mozdulatlan sorokban rekedt autósokat felvértezni a hideg ellen.

Bajorországból is tömeges balesetekről érkezett jelentés, noha többször is figyelmeztették az autósokat: csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van, mert félő, hogy a közutak egyik percről a másikra szabályos korcsolyapályákká válhatnak.

Mára némileg konszolidálódott a helyzet, mert enyhült az idő és az elkövetkező napokra is fokozatos felmelegedést jelez a meteorológiai szolgálat.

Hanganyag: Vincze András