Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az eddig becsültnél jóval több a halott Kenyában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kenyai rendőrség szerint immár 600-ra emelkedett a vitatott kimenetelű elnökválasztás nyomán kitört etnikai erőszak halottainak a száma. Az ellenzék közölte, hogy lefújják keddre tervezett tüntetésüket, hogy esélyt adjanak az országba érkező külföldi közvetítőknek. Az otthonukból elmenekült emberek helyzete azonban egyre válságosabb.

A szomszédainál gazdagabb Kenyát korábban csak elosztóközpontként használták az Afrikában dolgozó segélyügynökségek, most azonban azzal szembesülnek, hogy itt is humanitárius válságot kell megoldaniuk.

Éheznek az etnikai erőszak elől menekülők

Becslések szerint immár 250 ezerre tehető azoknak a száma, akik az elnökválasztást követő erőszak miatt elmenekültek otthonukból.

Az ellátásuk egyre sürgetőbb, de ezt megnehezíti, hogy a zavargások nyomán sok utat torlaszok zárnak el. Az élelmiszerhiány miatt háromszorosára emelkedtek az árak.

Az, hogy mennyire súlyosak voltak a villongások - azaz, hogy gyakran saját szomszédaik támadtak rá emberekre és gyilkolták meg őket - csak most kezd kiderülni. A rendőrség a korábbi 350 halálos áldozattal szemben már 600 halottról beszél.

Vasárnap további hét embert lőttek agyon egy rendőrőrsnél történt összecsapásban. Egy Nairobi közeli kisvárosból pedig az ellenzéki elnökjelölt törzsének ezer tagját üldözték el.

Az ellenzék hajlandó közvetítők útján tárgyalni

Raila Odinga továbbra is azt állítja, hogy Kibaki elnök elcsalta a választást, de lefújta a keddre összehívott tömegrendezvényt, miután az Egyesült Államok és az Afrikai Unió is különmegbízottat küldött Nairobiba. Azt mondta, hajlandó elállni követelésétől, hogy az elnök távozzon, de csak közvetítők segítségével ül le tárgyalni vele.

Jendayi Frazer amerikai különmegbízott napok óta tárgyal Kibaki elnökkel, és az AP hírügynökség szerint maga is azt mondta, hogy becsapták a választókat, de nem az elnököt, hanem a választási bizottságot bírálta.

A kenyai Jogászkamara viszont továbbra is az elnök lemondását sürgeti, mert szerinte a választási eredmény "nem volt hihető". A szavazatszámlálás kapcsán az Európai Unió megfigyelői is szót emeltek.

Az erőszak nyomán többezer külföldi turista - köztük magyarok - mondták le kenyai útjukat.