Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Mindenki el fogja felejteni Iowát\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A republikánusoknál Mike Huckabee, a demokratáknál Barack Obama nyerte az iowai jelölőgyűléseket az amerikai előválasztásokon. Magyarics Tamás, az ELTE docense szerint bár Hillary Clinton harmadik helye meglepetés, de nem bukás. Az Amerika-szakértő szerint Mike Huckabee végső esélyei mostani győzelme ellenére is csekélyek, az Iowában a republikánusok között csak hatodik, ám országosan vezető Rudy Giuliani pedig máshová koncentrált.

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat az Iowa államban megtartott jelölőgyűlésekkel.

A kormányzó republikánusoknál meglepetésre a volt arkansasi kormányzó, Mike Huckabee magabiztosan nyert az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Mitt Romney előtt. A harmadik helyen Fred Thompson és John McCain végzett, egyaránt a szavazatok 13 százalékát gyűjtve.

A demokratáknál a szavazatok 37,5 százalékát begyűjtő Barack Obama nyert, a legnagyobb esélyesnek tartott Hillary Clinton csupán a harmadik lett, a volt First Lady-t John Edwards is megelőzte, igaz, csupán pár tizedszázalékkal.

További részleteket ide kattintva olvashat!

Magyarics Tamás, az ELTE docense szerint Hillary Clinton harmadik helye meglepetés ugyan, de nem bukás. "Ez figyelmeztetés a Clinton-csapatnak, hogy az eddigi taktikájuk nem jött be. Eddig azt állították, hogy elkerülhetetlen Hillary Clinton jelölése, mert csak ő vezetheti győzelemre a demokratákat" - hangsúlyozta az Amerika-szakértő.

Magyarics Tamás emlékeztetett arra, hogy más, később elnöknek választott politikusok is bukták már el az iowai caucust, például 1980-ban Ronald Reagan, később mégis nyolc évig vezette az országot.

A szakember szerint Barack Obama győzelme nem túl nagy meglepetés, hiszen Iowa az egyik legkonzervatívabb állam, így az illinois-i szenátor eleve esélyesebb volt a liberálisabbnak tartott Hillary Clintonnál.

Obama jobb helyzetben, mint Huckabee

Magyarics Tamás úgy véli, a két győztes közül Barack Obama helyzete erősebb, neki nagyobb esélye van a demokrata jelöltség megszerzésére, mint Mike Huckabee-nek a republikánusoknál, hiszen utóbbira elsősorban a vallásos, konzervatív alsóközéposztály szavazott, ezért New Hampshire-ben várhatóan gyengébben fog szerepelni.

"Nehéz jósolni, ez csak az első jelölőgyűlés volt, a február 5-i 'szuperkeddel' együtt még közel 30 államban szavaznak" - mondta az ELTE docense, aki szerint akkor már lehet egyértelmű esélyekről beszélni.

A republikánus pártban országosan legnépszerűbb Rudy Giuliani hatodik helyéről Magyarics Tamás azt mondta: a volt New York-i polgármester nem is nagyon kampányolt, hiszen ő úgy taktikázott, hogy Iowát gyakorlatilag kihagyja.