eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kitoloncolt szerbek áradatától tartanak a magyarok

Január 1-jétől érvényes az a megállapodás, amely szerint Szerbia visszafogadja és letelepíti az Európai Unió tagországaiból kitoloncolt állampolgárait. A mintegy 100 ezer ember többsége Szerbia déli részéről származik, de a vajdasági magyarok félelmei szerint az északi tartományban akarják őket új otthonhoz juttatni. A magyar többségű községek ezért olyan határozatot hoznak, melyek szerint csak a helyből kivándoroltakat fogadják vissza.

Idén hatályba lépett az a megállapodás, amelyet Szerbia írt alá az Európai Unióval, a közösség országaiból kitoloncolt szerb állampolgárok befogadásáról.

Utóbbiak többsége Dél-Szerbiából és Koszovóból származik - nemzetiségüket tekintve főként szerbek és cigányok -, és a magyarok attól tartanak, hogy jelentős részüket a Vajdaságban akarják letelepíteni.

Ezért nyolc magyar többségű vajdasági község mintájára a kishegyesi és a magyarkanizsai helyhatóság is olyan határozatot hozott, hogy - tekintettel a rossz anyagi helyzetre és a munkanélküliségre - nem fogadhatják a Nyugat-Európából kitoloncolt szerb állampolgárokat, csak azokat, akik helyből vándoroltak ki.

A települések arra is felhívták a figyelmet, hogy ellenkező esetben megbomlanának a magyar többségű települések nemzetiségi arányai.

A szervezett betelepítést a szerb alkotmány is tiltja, ha az kihatással van a nemzetiségi összetételre. Ennek ellenére eddig már több ezer kitoloncoltat telepítettek le a Vajdaságban.

A szerb szocialista és nemzeti radikális párt az emberi jogok megsértésének minősítette a magyar többségű települések határozatait, és arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedül Kishegyesen 400-500 üres ház van.

Magyarkanizsán a rendőrség veszi nyilvántartásba az üres házakat, lakásokat, bár a helyi rendőrkapitány szerint ez csak adminisztratív célokat szolgál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×