Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Botrányos videó a férje mikrofonját fogdosó műsorvezetőnőről - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább szorongatja az internetes szolgáltatókat a kínai állam: február elejétől csak olyan honlapokon lehet videófelvételeket közzétenni vagy műsorokat közvetíteni, amelyeket államilag szabályozott vállalatok tartanak fenn.

Februártól Kínában csak olyan honlapokon lehet közzétenni videófelvételeket, amelyek erre vonatkozó kormányzati engedéllyel rendelkeznek. A dokumentumért csak azok a cégek folyamodhatnak, amelyek állami tulajdonban vannak, vagy állami felügyelet alatt állnak.

Az új szabályozás azt is előírja a honlapok fenntartói számára, hogy jelenteniük kell az illetékeseknek, ha gyanús tartalmat találnak.

A kínai videómegosztó oldalak vezetői szerint az intézkedés nem volt váratlan. Õk úgy vélik, a szigorítás leginkább a nagy, külföldi cégeket - például a Google-t, és annak videóportálját, a YouTube-ot - sújtja, amelyek hivatalosan még nem jegyeztették be magukat a kommunista államban.

Agymosás

Az, hogy a kínai kormány tovább szigorítja az internetre vonatkozó szabályozást, újabb jele annak, hogy igyekszik leszoktatni a világhálót használó generációt "rossz szokásáról".

A vezetés ugyanis megszokta, hogy a hagyományos médiumok, a lapok, a rádiók és tévék csak azt írják és sugározzák, amit a kínai népnek, nézeteik egységesítése szempontjából olvasniuk, hallaniuk, látniuk kell, az interneten azonban a szocialista eszmékkel kevésbé kompatibilis szempontokkal is megismerkedhetnek az emberek.

A szigorító rendelet életbe lépésétől kezdve tilos lesz nemzeti titkokat bemutató, Kína hírnevét csorbító, a szocializmust aláásó és a pornográfiát támogató videófelvételeket közzétenni. A jogszabály a szolgáltatóknak kötelezővé teszi az ilyen tartalmak jelentését.

Nyilvánvaló, hogy a kínai cenzorok igyekeznek "megvédeni" az ország népét a külföldön terjedő eszméktől és nézetektől: a tavaly októberi pártkongresszus kezdete előtt letiltották a videómegosztó oldalakat, köztük a YouTube-ot is.

Rés a pajzson

Néhány elemző szerint az is előfordulhat, hogy az új szigorító rendelkezés nyomán több népszerű kínai internetes videóportál - a tudou.com, az 56.com vagy a Yoqoo - eltűnhet a világhálóról.

Hiába igyekeznek az illetékesek, az ellenőrzés sosem lehet teljes körű. A múlt héten egy televíziós műsorvezető, Hu Zsivei internetes sztár lett, miután egy adás felvétele során felmasírozott a színpadra, megragadta férje mikrofonját, és a nyilvánosság előtt házasságtöréssel vádolta meg őt.

A félbeszakadt forgatásról készült videót több kínai szájtra is feltöltötték, az államilag felügyelt oldalakról azonban már eltávolították. Ennek ellenére a privát oldalakon továbbra is nagyon sokan nézik meg a botrányos felvételt.