eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sokkolták őket a szeméthalmokról készült képek

Immár az Európai Unió is megfenyegette a dél-olaszországi Campania-tartományt az ott felhalmozódott szemét miatti válságban. Szerdán Nápoly feldühödött lakói több szeméthalmot felgyújtottak, miután nyár óta nem sikerült azokat elszállítani. Az EU aggodalmát fejezte ki, hogy a helyzet járványokat, légszennyezést és az ivóvízkészletek mérgezését vonhatja maga után.

Nápoly és környéke Olaszországnak az a része, amely több háztartási szemetet termel, mint amit fel tud dolgozni. Ennek eredménye az, hogy a városban és az azt övező falvakban az utcán halmozódik fel a hulladék, ami nemcsak esztétikai gondot, de egészségügyi problémákat is okoz.

Megfulladnak a szeméttől, de nem akarnak égetőt

A régió szemétlerakóhelyei megteltek, a lakosok viszont tiltakoznak az új helyek kijelölése és a szemétégetők építése ellen, mert szerintük ez további környezetvédelmi problémát okozna.

Uniós illetékesek azt mondták, hogy sokkolták őket a Nápolyban készült tévéfelvételek. A lakosok rendszeresen felgyújtják a szeméthalmokat, amelyek nyomán sűrű fekete és toxikus füstfelhők lepik el Nápoly környékét.

A Camorra is benne van a szemét-bizniszben

Az amúgy sem rózsás helyzetet az is komplikálja, hogy a helyi maffia,  a Camorra ellenőrzi a szemétlerakást, illetve meghatározza, hogy hol lehet illegálisan lerakni több tonna szemetet.

A helyzet odáig fajult, hogy a héten több, mint 100 helyen gyújtottak tüzeket a lakosok, amelyeknek eloltására nem volt elég tűzoltó.

Mikor lép már valaki?

Három évvel ezelőtt még a beavatkozó rendőrséggel is összecsaptak a helyiek. Az Európai Unió a nyáron eljárást indított Campania tartomány ellen. Közben a központi kormány tehetetlennek tűnik.

Az olasz parlament környezetvédelmi bizottságát vezető Ermete Realacci is csak annyit tudott megjegyezni: az ügy felháborító, a helyi hatóságoknak megfelelő lerakóhelyeket kell találniuk, a lakosoknak pedig a szemét nagyobb részét kellene szétválogatniuk és újrahasznosítaniuk.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×