eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Tudta, hogy vannak, akik végezni akarnak vele"

Nem vette figyelembe Benazir Bhutto, a december 27-én meggyilkolt pakisztáni ellenzéki politikus az ellene tervezett merényletről szóló értesüléseket - közölte az Egyesült Államok.

Cáfolták azt a vádat az amerikai külügyminisztérium illetékesei, hogy a valóságosnál kisebbnek tüntették fel a Benazir Bhuttóra leselkedő veszélyt a politikus előtt.

Egyes elképzelések szerint ugyanis az Egyesült Államok így akarta elősegíteni egy hatalommegosztási megegyezés megkötését Pakisztán korábbi miniszterelnöke, Navaz Sarif, és jelenlegi elnöke, Pervez Musarraf között.

Tudott róla

Az illetékesek közölték: éppen az ellenkezője történt, ők ugyanis azt tanácsolták Benazir Bhuttónak, hogy béreljen fel újabb, őt védő biztonságiakat, hiszen célpontnak számít, amióta októberben visszatért Pakisztánba.

"Tudta, hogy vannak, akik végezni akarnak vele. Nem tartunk vissza külföldi vezetők vagy országok elleni, esetleges támadásokról szóló információkat" - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője, aki azt állítja: a tárca munkatársai rendszeresen megosztották értesüléseiket Benazir Bhuttóval, és Pakisztán elnökével, Pervez Musarraffal egyaránt.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az ellenzéki politikus nem fogadta meg az amerikai külügyesek javaslatait, akik a többi között azt tanácsolták neki, hogy kerülje a tömegrendezvényeket. Benazir Bhuttót éppen egy választási gyűlésen gyilkolták meg december 27-én.

Elhalasztják

A politikus elleni merénylet után zavargások törtek ki az országban, így a pakisztáni választási bizottság úgy döntött, hogy elhalasztja az eredetileg január 8-ra tervezett parlamenti és helyhatósági választásokat.

Arról, hogy pontosan mikor tartják meg a voksolást, a testület szerdán dönt a politikai vezetőkkel tartott tanácskozás után.

Időközben a néhai Benazir Bhutto egyik munkatársa bejelentette: halála előtt az ellenzéki politikus arra készült, hogy átadjon egy dossziét két amerikai kongresszusi tagnak, amelynek tartalma bizonyítja, hogy a jelenlegi kormány választási csalásra készül.

Ellenzik

Kedden közös nyilatkozatot adott ki az ország korábbi miniszterelnöke, Navaz Sarif, és Benazir Bhutto özvegye, Asif Ali Zardari, aki felesége halála után - 19 éves fiukkal, Bilaval Bhutto Zardarival együtt - átvette a Pakisztáni Néppárt vezetését.

A felek szerint nem lenne szabad elhalasztani a január 8-ra kiírt választásokat, azokat a tervek szerint kellene megtartani.

"Ez nemcsak tisztelgés lenne Benazir Bhutto emléke előtt, hanem, ami még fontosabb, újra megerősítené a demokráciát, amiért ő az életét adta" - áll a szövegben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×