Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányterv: ne menjen orvoshoz, gyógyítsa magát otthon!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány úgy kíván spórolni az ország egészségügyi kiadásain, hogy arra próbálja rávenni az embereket: inkább kezeljék otthon saját magukat és ne menjenek orvoshoz. A kezdeményezés a köszvényes, az asztmás és a szívbetegekre is vonatkozna.

"Ne menjen orvoshoz, inkább kezelje magát otthon!" - erre próbálja rávenni a briteket kormányuk, mondván: ez a módszer sokkal olcsóbb, így lehetővé tenné, hogy a kabinet képes legyen teljesíteni a Pénzügyminisztérium terveiben megfogalmazott elvárásokat.

A szolgáltatás "minden elhúzódó vagy krónikus betegségben szenvedőnek a nagyobb segítség, a több információ és a bővebb tanácsadás lehetőségét biztosítja, így az emberek a jelenleginél aktívabb szerepet játszhatnak saját betegségük kezelésében" - közölte Gordon Brown miniszterelnök az egészségügyi alkalmazottakkal.

A kormányfő szerint ez a módszer kibővítené a páciensek választási lehetőségeit és a jelenleginél jobban személyre szabná a szolgáltatásokat.

A The Daily Telegraph ugyanakkor olyan kormányzati dokumentumok birtokába jutott, melyekből kiderült, hogy a rendszer célja valójában a megtakarítás.

Ráadásul szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer kifogást nyújtana az orvosoknak arra, hogy megszabaduljanak az idősebb, vagy krónikus, de nem életveszélyes betegektől.

"A köszvény már jelenleg is a fontossági lista végén található, így a jelenlegi elképzelés nagyon aggasztó. Némely háziorvos nem veszi elég komolyan a köszvényt, így ez a rendszer lehetőséget biztosítana nekik arra, hogy elküldjék az ilyen betegségben szenvedőket, mondván: szedjék csak a tablettáikat" - vélte például a köszvényesek egyik érdekvédelmi szervezetének szóvivője, Jane Tadman.

A Betegek Szövetsége üdvözölte azt az elképzelést, hogy több beleszólást adjanak a pácienseknek, ugyanakkor óvott attól, hogy a rendszert pusztán megtakarítás céljára használják.

"Támogatjuk a betegek minél teljesebb tájékoztatását, ugyanakkor aggasztónak tartjuk, hogy a pénzügyi szempontok megelőzik majd az orvosiakat" - jelentette ki a szervezet szóvivője, Katherine Murphy.

Kérdéseket vet föl ugyanakkor, hogy a következő három évben az egészségügy kormányzati költségvetése csupán évi 4 százalékkal nő, szemben a 2002-2007-es időszak évi hét százalékával.

A kincstár ráadásul az elkövetkező három évben három százalékos hatékonysági megtakarítást ír elő a szektornak, ami 8,2 milliárd font (közel 3000 milliárd forint) elvonását jelenti.