eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy basszusgitár, a 88 éves mama és a remény

A csütörtöki előválasztás előtt néhány órával is intenzív kampányt folytattak az elnökjelöltségre pályázó amerikai politikusok. Az iowai előválasztás indítja azt a folyamatot, amelynek végén a két nagy párt egy-egy jelöltje mérkőzik majd meg novemberben az Egyesült Államok elnökségéért.

Mike Huckabee kezdi bevetni Bill Clinton módszereit - az egykori baptista tiszteletes és kormányzó egy basszusgitárral állt hívei elé, és immár átvette a vezető pozíciót a republikánus jelöltek között.

Huckabee szerint volt, aki azt mondta neki: még soha nem járt jelölőgyűlésen - caucuson, ahogy Iowában ezt hívják - de miatta elmegy, mert azt akarja, hogy ő legyen a következő elnök.

"Ne gyertek egyedül, béreljetek furgont, térítsétek el az egyházközség buszát, hozzátok a szavazókat!" - bíztatta a politikus a választókat.

Intenzív kampány az utolsó pillanatig

Nem sokkal a nyomában ott van Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó, aki piszkos trükkökkel vádolja vetélytársát. Rudy Giuliani volt New York-i polgármesterről pedig szinte alig hallani.

A jelöltek még pár órával az előválasztás - pontosabban: választások - előtt is ide-oda cikáztak az államban.

Iowában hagyományosan a helyi közösségben döntenek az emberek a jelöltekről, és iskolákban, tűzoltóállomásokon és közösségi házakban adják le voksukat. Az előrejelzések szerint mind a republikánus, mind a demokrata oldalon nagyon szoros a verseny.

Obama reményt kínál

A demokratáknál Barack Obama szenátor csapata mindent megtett a választók mozgósításáért.

Obama emberei a többiekhez hasonlóan telefonhívásokkal bombázták a helyieket és a szavazáson való részvételre buzdították őket.

A szentáor azt reméli, hogy az új politikai stílus, a remény hívószava és az új személyiség - az első fekete elnök - ígérete az ő javára billenti el a mérleget.

Sokan még mindig Hillaryben hisznek

Egyes elemzők azonban a korábbi kételkedés után továbbra is Hillary Clintonra fogadnának - még annak ellenére is, hogy a volt First Lady Iowában nem szerepelhet jól.

Hillary 88 éves édesanyját tolta a rivaldafénybe, hogy megerősítse támogatását a női szavazók körében.

A helyi demokratapárti szavazók egyharmada ugyanakkor még nem döntötte el, kit támogat, és akár a középosztályért kampányoló John Edwards szenátorra adhatja voksát.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×