eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bhutto-gyilkosság: Elhalasztott választások, hiteltelen nyomozás

Miközben Pakisztánban Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása nyomán februárra halasztották a választásokat, amerikai illetékesek kétségeiket fejezték ki, hogy valóban az al-Kaida emberei hajtották-e végre a sokkoló merényletet. A New York Times szerint a pakisztáni kormány által folytatott vizsgálatot otthon és külföldön egyerán bizalmatlanság övezi.

Az utak mentén veszteglő kiégett kamionok jelzik a Pakisztánon elharapózódott haragot Benazir Bhutto meggyilkolása nyomán.

A merénylet körül egyre több a kérdőjel, de egy dolog rövid időn belül bizonyossá vált: egy hét múlva nem tudják megtartani az előrehozott választásokat, amelyekbe a korábban szükségállapotot bevezető Pervez Musarraf elnök pedig nehezen egyezett bele. Egy választási illetékes még kedden azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy február közepére halasztják a voksolást.

"A hatalom a túlélését félti"

A pakisztáni ellenzéki pártok erre azzal reagáltak, hogy a Musarraf elnökhöz közeli kormánypárt a hatalom elvesztésétől fél. Sokak szerint Bhutto halála miatt pártja nagyszámú szimpátiaszavazatot gyűjtene be.

Szindh tartományban, - ahonnan Bhutto származott - a gyilkosságot követő lázongásokban felgyújtották a pakisztáni központi választási bizottság irodáit, és választói jegyzékek egy része is a tűz martalékává vált. Az elégedetlenség 58 ember életét követelte, és a helyzet továbbra is feszült.

A Scotland Yard is bekapcsolódna a nyomozásba?

Közben egyre több a kérdőjel Bhutto meggyilkolása körül: az akciót eredetileg az al-Kaida vállalta magára, ami kapóra jött a szükségállapotot éppen az iszlámista fenyegetésre hivatkozva bevezető Musarraf elnöknek. Megfigyelők szerint azonban tucatnyi szervezet akarta a politikus halálát, és ezért igen szövevényes az ügy.

Otthon és külföldön is egyre nagyobb bizalmatlanság övezi a hivatalos vizsgálatot. A New York Times szerint amerikai törvényhozók egyre nagyobb nyomást fejtenek ki Musarrafra, hogy fogadja el a külföldi részvételt a nyomozásban. Bár az FBI készen áll, valószínűleg a brit Scotland Yard kapcsolódhat be a nyomozásba, hogy az amerikaiak ne borzolják a kedélyeket - tette hozzá.

Egyetlen lehallgatott beszélgetés alapján vádolják a militánst

Amerikai hírszerzési elemzők kétségbe vonták, hogy az al-Kaidához köthető pakisztáni militáns törzsi vezető, Baitulla Mehszúd lehet a fő szervező, és azt mondják: a pakisztániak egyetlen lehallgatott üzenet alapján vádolják a Bhuttót egyébként többször megfenyegető militáns vezért.

Bhutto környezete közben azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy nem fejtett ki elegendő nyomást azért, hogy a kormány a kampány idején megfelelő védelmet nyújtson az amerikai sugalmazásra hazatért ellenzéki vezetőnek.

Amerikai illetékesek most azzal vágtak vissza, hogy napi kapcsolatban álltak Bhutto pártjával, és tanácsokkal látták el, hogy mely őrző-védő cégek között válogasson. Konkrét fenyegetésről azonban nem tudtak. Egy Pentagon-illetékes szerint Bhuttóék elutasították javaslataikat, mert attól féltek, hogy a helyi cégekbe beépültek a militánsok, és ehelyett úgy döntöttek, hogy agresszív választási kampányt folytatnak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×