eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tizenhat évet kapott az esernyős gyilkos

Olaszországban 16 év börtönbüntetésre ítéltek egy román nőt, amiért ernyőjének csúcsával egy másik nő szemébe döfött. Az áldozat meghalt.

Az eset Róma fő vasútállomásán, a Terminin történt április 26-án. Az elkövető egy 21 éves román állampolgár, Doina Matei. A nőt a rendőrök a zártláncú kamerák felvételei alapján fogták el.

Ez az emberölés egyike volt azoknak a súlyos bűncselekményeknek, amelyek az Olaszországba érkező románokkal szembeni olasz ellenszenvet kiváltották.

Egy másik esetben - október 30-án - kiraboltak, megvertek és feltehetően megerőszakoltak egy 47 éves asszonyt egy olyan környéken, ahol sok romániai bevándorló él.

Giovanna Reggianit eszméletlenül, félmeztelenül, sárral borítva, egy árokban fekve találták meg. A nő néhány nap múlva belehalt sérüléseibe. Ellopott értékeit egy 25 éves román állampolgárnál találta meg a rendőrség.

A társadalmi felháborodás hatására az olasz kormány rendeletet hozott a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről.

"Módszeresen és szabályosan járunk el. Azoknak a személynek a kiutasítását tekintjük elsődlegesnek, akik korábban súlyos bűncselekményt követtek el, tehát veszélyt jelentenek" - közölte az északnyugat-olaszországi Genova prefektusa november közepén.

Franco Frattini, az Európai Bizottság bevándorlási biztosa, a Berlusconi-kormány volt minisztere legkevesebb 4.000-5.000 kiutasításról beszélt újságíróknak.

A hivatalos adatok szerint Olaszországban mintegy 342 ezer román állampolgár él, de a Caritas katolikus segélyszervezet a számukat 556 ezerre becsüli. Ez a szám növekvőben van, amióta Románia 2007. január 1-jén az Európai Unió tagja lett.

A bűncselekmény és az arra adott olasz válasz egyik furcsa fejleménye volt, hogy az Európai Parlamentben (EP) megszűnt a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusok frakciója, az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás nevű képviselőcsoport, mivel öt román politikus kilépett abból.

A Nagy Románia Párt EP-képviselőit az dühítette fel, hogy a frakció egyik olasz tagja, Alessandra Mussolini becsmérlő megjegyzéseket tett a románokra. Az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája ugyanis a románokat megrögzött törvényszegőknek nevezte.

Alessandra Mussolini azt is mondta, hogy az olaszok alig látnak különbséget a románok és a romák között. Ez utóbbi kijelentés különösen felháborította a Nagy Románia Párt politikusait, hiszen maguk is vad nacionalisták és cigányellenesek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×