Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már pénteken megalakulhat az ideiglenes kormány Belgiumban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint fél évvel a parlamenti választások után Belgiumban megalakulhat a kormány - igaz, csak átmeneti -, miután Guy Verhofstadt ügyvezető kormányfő kedd éjjel áttörést ért el: sikerült meggyőznie a vallon kereszténydemokratákat, hogy csatlakozzanak a flamand kereszténydemokraták és liberálisok, valamint a vallon szocialisták és liberálisok alkotta koalícióhoz.

Noha a Verhofstadt-kormány szocialista pártjai és a flamand liberálisok elveszítették a június 10-i választásokat, II. Albert belga király hétfőn mégis Verhofstadtot, a flamand liberális politikust bízta meg átmeneti kormány megalakításával, miután a választásokon győztes Yves Leterme, a flamand kereszténydemokrata párt vezetője hiába próbálkozott a kormányképes többség összeállításával.

Leterme államreform-elképzeléseivel szemben a legkeményebb ellenállást a vallon kereszténydemokraták tanúsították, és most is ők voltak azok, akik a legtovább - de ez esetben nem a végsőkig - vonakodtak csatlakozni Verhofstadt koalíciójához.

Az átmeneti kormánynak 14 minisztere lesz, de az államtitkári posztokat nem töltik be. Az udvar közlése szerint az lesz a feladata, hogy lásson hozzá a választások óta eltelt bő fél évben felgyülemlett ügyek intézéséhez, egyúttal kezdjen tárgyalásokat az államreformról.

Az átmeneti kormány a tervek szerint csak jövő tavaszig, húsvét tájáig marad hivatalban. Addigra kellene megállapodniuk a pártoknak az államreform körvonalaiban - lényegében abban, hogy milyen mértékben növelhető a holland nyelvű flamand és a franciaajkú vallon közösség autonómiája a közös állam kereteinek szétfeszítése nélkül.

Verhofstadt egyik szóvivője közölte, hogy az átmeneti kormány akár már pénteken megalakulhat.