eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

"Jelentős előrehaladást" látnak Irakban az amerikaiak

Az amerikai erők "jelentős előrehaladást" értek el Irakban - áll a Pentagon legújabb jelentésében. A nemzeti megbékélés azonban -ami az amerikai kivonulás egyik feltétele -még várat magára - olvasható az anyagban.

A Pentagon szerint az utóbbi három hónap jelentős eredményeket hozott Irakban, mivel javult a közbiztonság. Az amerikaiak ezt azzal érték el, hogy szövetségeseikké tették a korábban ellenük harcoló szunnita milíciák egy részét. "A javuló közbiztonság olyan lendületet adott, amely elvezethet a stabilitáshoz" - írják a szerzők.

Március óta 62 százalékkal visszaesett az erőszakos akciók száma. Heti szinten, a júniusi 1600-ról szeptemberre 900-ra, majd októberre 600-ra csökkent az erőszakos támadások száma.

A Pentagon szerint a javulás az év eleji csapaterősítéseknek köszönhető, valamint annak, hogy az iraki biztonsági erők is hatékonyabbá váltak, és sikerült szövetségeket kialakítani a szunnita törzsekkel.

Ahhoz azonban, hogy maradandóak legyenek az eredmények, további politikai és gazdasági fejlődésre van szükség - figyelmeztetnek az amerikai szerzők.

Gondot jelent a korrupció és a széthúzás

Az úgynevezett "elkötelezett állampolgári csoportok" létrehozása ugyanakkor kétélű fegyver, és ezt a Pengtagonban is elismerik. Ezek a szunnita szervezetek most az iraki al-Kaida ellen harcolnak, de később, a munkanélküliség miatt a kormánnyal szembeforduló, alternatív milíciákká alakulhatnak át.

Gondot jelent a közbiztonságot garantálni hivatott iraki belügyminisztériumon belül a szektás széthúzás és az iraki olajipart átszövő korrupció is.

Nuri al-Maliki kormányának nem sikerült javítania a víz- és áramellátást, s ez szintén alááshatja a stabilitást. Irán pedig - annak ellenére, hogy ezt tagadja -, továbbra is pénzeli és kiképzi a síita milíciákat Irakban - állítja a Pentagon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×